lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lekári v Trnavskej nemocnici - zákrok prvýkrát na Slovensku Lekári vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava bola (23. 10. 2014) prvýkrát na Slovensku prevedená perorálna ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Lekári vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava bola (23. 10. 2014) prvýkrát na Slovensku prevedená perorálna endoskopická myotómia (POEM). Ide o zákrok, ktorý je určený pre pacientov s achaláziou - ochorením, pri ktorom sa neuvoľňuje dolný pažerákový zvierač a pacienti nemôžu prehĺtať. POEM je nová metóda, ktorej cieľom je endoskopická (bez nutnosti otvorenej operácie) úprava dolného zvierača takým spôsobom, aby bolo pacientovi zjednodušené prehĺtanie pevnej stravy a boli odstránené bolesti, ktoré sprevádzajú toto ochorenie.



Achaláziu je možné u pacientov riešiť viacerými spôsobmi. POEM sa realizuje endoskopicky a v celkovej anestézii. Vstup cez ústnu dutinu „bez jaziev“ je oproti iným metódam taktiež menej invazívny. Pacientovi po zákroku neostávajú na pokožke žiadne jazvy. Prvé skúsenosti s POEM boli publikované v roku 2010 a do súčasnosti bolo celosvetovo vykonaných viac ako 1000 zákrokov, v Európe viac ako 250.



„Perorálna endoskopická myotómia sa stáva metódou prvej voľby v liečbe achalázie a je to krok, ktorým endoskopia kráča v ústrety chirurgickým metódam,“ zhodnotil gastroenterológ doc. MUDr. Jan Martínek, PhD., ktorý ako prvý na Slovensku zákrok realizoval.



Ing. Martin Tabaček, riaditeľ FN Trnava, vysvetľuje dôvody zavedenia zákroku:
„Dopyt po tomto výkone prišiel zo strany pacientov, ktorí trpia achaláziou. Proces zavedenia nového zákroku je vždy zložitý, ale je veľmi dôležité, aby nemocnica po medicínskej stránke napredovala a držala sa svetových trendov. Rozširovanie množstva a ponuky výkonov je dôležité taktiež kvôli ekonomickej stabilizácii a rozvoju zdravotníckeho zariadenia.“



POEM charakterizuje endoskopický vstup cez ústnu dutinu. Lekár zavedie endoskop medzi sliznicu a svalovinu pažeráka. Následne veľmi opatrne vytvorí postupnou preparáciou tunel až do žalúdka. Po týchto úkonoch lekár prevedie na dolnom zvierači pažeráka rez dlhý 8 - 15 cm a miesto uzavrie malými endoskopickými klipmi. Celý zákrok sa vykonáva v celkovej anestézii a trvá 60 - 120 minút. Pacient je sledovaný na oddelení 2 - 3 dni.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...