lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lekári upozorňujú: Svetový deň lymfómu – 15. september Od roku 2004 si verejnosť pripomína Svetový deň lymfómu. Vyhlásila ho medzinárodná nezisková organizácia Lymphoma ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Od roku 2004 si verejnosť pripomína Svetový deň lymfómu. Vyhlásila ho medzinárodná nezisková organizácia Lymphoma Coalition. Jej cieľom bolo upriamiť pozornosť verejnosti na lymfóm, ktorý sa považuje za jeden z najrýchlejšie rastúcich druhov rakoviny. Spolupatričnosť má podporiť pacientov v ich boji s uvedeným ochorením. Žiaľ, povedomie o lymfóme je celosvetovo ešte stále nízke.

Lymfómom, čiže rakovinou lymfatického systému, trpí viac ako milión pacientov vo svete. Na Slovensku ročne pribudne vyše 500 pacientov s touto diagnózou. Lymfómu “nezáleží na veku”. Postihuje často najmä mladých ľudí vo veku 15 až 30 rokov. Ide o tretie najčastejšie detské onkologické ochorenie.


Zákernosť ochorenia spočíva v tom, že sa mu nedá predísť správnym životným štýlom či stravovaním. Nesúvisí ani s genetickými predispozíciami.
“Jednoducho povedané, ide o zlyhanie imunitného systému. Spúšťačom lymfómu môže byť akákoľvek infekcia. Lymfatický systém prechádza celým telom, a tak zväčšenú uzlinu môžeme zaregistrovať kdekoľvek. Nie je to však dôvod na paniku, ale treba byť obozretný. Ak sú uzliny väčšie ako 2 cm alebo sa nachádzajú v zhlukoch, zväčšujú sa a pribúdajú, vtedy treba čo najskôr navštíviť svojho ošetrujúceho lekára,” uviedla hematologička MUDr. Eva Mikušková, Národný onkologický ústav Bratislava.


Dôležitá správna diagnostika

V začiatočných štádiách má lymfóm väčšinou nenápadný priebeh, preto nie je ľahké diagnostikovať ho včas. Najčastejšími príznakmi sú zväčšené lymfatické uzliny napr. v oblasti krku, pazuchy, alebo slabín, ale aj zvýšená teplota, výrazné nočné potenie, svrbenie pokožky či nevysvetliteľný úbytok na hmotnosti.
“Diagnostika zahŕňa sériu vyšetrení, ktorých typ a rozsah závisí od druhu a štádia ochorenia. Čím skôr sa podarí lymfóm odhaliť a správne liečiť, tým lepšie sú vyhliadky pacienta na vyliečenie,” podčiarkla onkologička MUDr. Veronika Ballová, Národný onkologický ústav Bratislava.



Liečba lymfómov

Poznáme viacero typov lymfómov. Každý sa inak prejavuje, odlišne rýchlo rastie a inak sa aj lieči. Tzv. Hodgkinove lymfómy postihujú najmä mladých vo veku 15 až 30 rokov a tiež starších ľudí okolo šesťdesiatky. “Zo všetkých typov lymfómov sa práve Hodgkinov lymfóm lieči najľahšie a 75-95 % ľudí, ktorým ochorenie odhalia vo včasnom štádiu, má nádej na úplné vyliečenie. Druhým hlavným typom lymfómu sú non-Hodgkinove lymfómy (NHL), ktoré sú najčastejším typom rakoviny lymfatického systému. V liečbe tohto typu prinášajú najlepšie výsledky tzv. monoklonové protilátky, ktoré dokážu rozpoznať a zabíjať zhubné lymfómové bunky,” vysvetlila V. Ballová.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...