lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Lekári a záchranári budú jazdiť na žltých sanitkách. Bratislava 17. februára – Falck Záchranná a.s., najväčší poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby na Slovensku, obnovila ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Bratislava 17. februára – Falck Záchranná a.s., najväčší poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby na Slovensku, obnovila svoj vozový park o ďalších 5 nových sanitných vozidiel so žltou farbou karosérie. Žlté sanitky boli dnes nasadené do ostrej prevádzky na staniciach záchrannej zdravotnej služby v Handlovej, Spišskej Belej, Mlynkoch, Liptovskej Osade a v Detve.


Spoločnosť plánuje v tomto roku zakúpiť ďalších 15 nových žltých sanitiek.
Do prevádzky by mali byť nasadené koncom mája. Ďalšie sanitky so žltou farbou karosérie sa budú zaraďovať do vozového parku Falck Záchranná a.s. postupne tak, aby sa do roku 2020, do konca licenčného obdobia, obmenili všetky vozidlá.

V súčasnosti sa vo vozovom parku spoločnosti, ktorá ako prvá na Slovensku zmenila farbu sanitiek na žltú, nachádza 25 žltých sanitiek. Hlavným dôvodom takejto zmeny bola bezpečnosť. Žltá farba je efektívnejšia než biela, ktorá v hustej premávke zaniká. Vodiči, účastníci cestnej premávky zaregistrujú žlté vozidlo skôr a z väčšej vzdialenosti, čo znamená zvýšenú bezpečnosť pre pacientov a záchranárov, a aj menej dopravných nehôd.


Cena jednej ambulancie aj s materiálovo-prístrojovým vybavením je približne 100 tisíc eur.


Vo svete sa používajú žlté sanitky v Českej republike, v Dánsku, Švédsku, Nórsku, Fínsku, vo Veľkej Británii, ale aj v susednom Rakúsku a v Maďarsku.
Ambulancie Falck Záchranná a.s. najazdili na Slovensku v roku 2014 takmer 6 miliónov km a posádky absolvovali 162 tisíc výjazdov.

Dojazdový čas patrí k najkratším na Slovensku – priemerne sa posádka Falck Záchranná a.s. dostane k pacientovi, ktorý potrebuje pomoc, do necelých 9 minút.
K najčastejším diagnózam, ku ktorým vyrážajú záchranári, patria úrazy, hypertenzia, akútne bolesti brucha, kolapsy, ťažkosti s dýchaním, poruchy srdcového rytmu, bolesti na hrudi, a cievne mozgové príhody.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...