lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Kráľovná zeleniny – BROKOLICA Brokolica má účinky o ktorých asi ani netušíte.

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 02.02.2018 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Svetovo uznávaní odborníci na výživu zaradili brokolicu na zoznam desiatich najzdravších potravín na svete!

Zaslúžila si to najmä pre jej významné protirakovinové účinky.Brokolica patrí do čeľade kapustovitých rastlín, teda do tej istej kráľovskej rodiny ako čínska kapusta, kapusta, kaleráb a kel.

Tento druh zeleniny je vynikajúcim zdrojom príbuzných protirakovinových látok nazývaných izotiokynáty , ktoré rakoviny ničia tak, že neutralizujú karcinogénne látky. Uskutočňujú to prostredníctvom znižovania ich škodlivých účinkov a stimulovaním uvoľňovania zabijakov karcinogénov a urýchľovaním ich odstraňovania z tela.Početné štúdie naznačujú, že izotiokynáty pomáhajú pri prevencii rakoviny pľúc a pažeráka a môžu znižovať riziko vzniku iných druhov rakoviny tráviacej sústavy. Brokolica obsahuje najmä účinný izotiokyanát, ktorý dokáže potlačiť nádory prsníka.

Prečo je dobrá pre ženy?

Hoci za priaznivý vplyv brokolice na naše zdravie môže množstvo látok, osobitú pozornosť si zaslúžia indoly . Brokolica obsahuje indol-3-karbinol. Ten je dôležitý najmä pre ženy. Estrogén má tri základné metabolity, ktoré sa v tele správajú odlišne. Dva z nich pôsobia karcinogénne a jeden je nezhubný a vykazuje ochranné účinky. Indol-3-karbinol zlepšuje pomer medzi nezhubným metabolitom a potenciálne škodlivými.

Prečo je dobrá pre mužov?

Aj muži produkujú estrogén, a preto brokolica aj ďalšie druhy kapustovitej zeleniny obsahujúcej indoly sú prospešné a zdravé aj pre nich. Okrem toho však obsahuje aj veľké množstvo fytolátky suforafánu , ktorá zvyšuje aktiváciu enzýmov známych ako fáza-2-enzýmy. Tie sú zodpovedné za znižovanie rizika vzniku rakoviny prostaty.

Varená či surová?

Fytochemické látky si svoje vlastnosti uchovávajú bez ohľadu na spôsob spracovania. Preto je jedno, či jeme brokolicu mrazenú, čerstvú, surovú alebo varenú. Dlhým varením sa však významne znižuje množstvo vitamínu C.Niet pochýb o tom, že brokolica nesmie chýbať v jedálnom lístku. No ak chceme jej významné účinky využiť na riešenie ochorení alebo prevenciu pred nimi mali by sme užívať koncentrát.

Napríklad 2 tablety INDOLU denne získaného z brokolice Vám zabezpečia vysokú úroveň prevencie pred cystami, rakovinou pľúc, rakovinou prsníka, krčka maternice, rakoviny hrubého čreva a rakoviny prostaty. Nezanedbateľná je schopnosť Indolu vyrovnávať hormonálne hladiny čo ocenia najmä ženy v období menopauzy.

A napokon HPV vírusy sú dnes strašiakom pre mnohé ženy a mužov. Spôsobujú všetky druhy bradavíc a u žien môžu spôsobovať rakovinu krčka maternice. Indol získaný z brokolice si poradí aj s týmito zákernými vírusmi.Účinky Indolu získaného z brokolice potvrdzuje nielen veľa odborných štúdií, ale i veľa lekárov a najmä pacientov aj na Slovensku, kde je v lekárňach a na internete bežne dostupný výživový doplnok INDOL3C s vysokým obsahom koncentrátu účinnej látky indol 3 carbinol.

Nech už sa rozhodnete pre brokolicu v akejkoľvek forme robíte dobre! Odmenou Vám bude prosperujúce zdravie.

Štítky :

Prečo vymeniť kávu za matcha čaj?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí...