lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Kmeňové bunky z pupočníkovej krvi pri neurologických poškodeniach Intenzívny výskum v oblasti kmeňových buniek stále odhaľuje ich nové vlastnosti a potenciál. Prvé štúdie ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Intenzívny výskum v oblasti kmeňových buniek stále odhaľuje ich nové vlastnosti a potenciál. Prvé štúdie s použitím kmeňových buniek z pupočníkovej krvi pri neurologických poruchách sa objavili v roku 2004, odvtedy sa potvrdila bezpečnosť a uskutočniteľnosť jej podania a v súčasnosti prebieha viacero štúdií overujúcich účinnosť takéhoto podania.



V pupočníkovej krvi sa nachádzajú najmä hematopoetické a mezenchymálne kmeňové bunky. Do miesta poškodenia sú, po intravenóznom podaní, priťahované zápalovými faktormi - tzv. chemoatrakcia. Následne sú schopné regenerovať poškodené nervové tkanivo najmä vďaka svojim dvom vlastnostiam - diferenciácii a imunomodulácii.



Kým ich schopnosť diferenciácie umožňuje nahradiť poškodené tkanivo, imunomodulačnými schopnosťami znižujú zápalové procesy prítomné pri hypoxických a ischemických poškodeniach mozgu, ako sú detská mozgová obrna (DMO), hypoxicko-ischemická encefalopatia, ale aj autizmus a tým dochádza k regenerácii mozgu.



Prebiehajúca štúdia na Slovensku

V minulom roku bola otvorená štúdia, ktorá skúma účinnosť a bezpečnosť autológnej transplantácie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi u detí s DMO. Primárnym cieľom je zlepšenie stavu dieťaťa s DMO sledované pomocou testov hodnotiacich mobilitu a pohybový rozsah pacientov. Do štúdie môžu byť zaradené deti, ktoré spĺňajú dané kritéria a majú uloženú svoju pupočníkovú krv v slovenskej banke pupočníkovej krvi Cord Blood Center. Prvým deťom už bola pupočníková krv podaná.

Štúdia prebieha v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave a financuje ju Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, člen skupiny Cord Blood Center Group.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...