Keď únava pretrváva, môže byť za tým aj nedostatok železa Únava, vyčerpanie či problémy so sústredením sú bežnými sprievodcami rýchleho životného tempa. Najčastejšie ich pripisujeme ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 03.09.2025 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Únava, vyčerpanie či problémy so sústredením sú bežnými sprievodcami rýchleho životného tempa. Najčastejšie ich pripisujeme nedostatku oddychu, stresu alebo prepracovaniu. Menej sa však hovorí o tom, že príčinou môže byť aj nízka hladina železa v organizme. Tento nenápadný minerál sa podieľa na tvorbe červených krviniek, prenose kyslíka a fungovaní imunitného systému. Keď ho telo nemá dostatok, stráca energiu aj odolnosť – a mnohí si to ani neuvedomujú.


Železo – neviditeľný základ energie


Železo patrí medzi minerály, bez ktorých sa naše telo nezaobíde. „V priebehu života sa potreba železa u každého z nás mení. U žien je to však obzvlášť výrazné, pretože existuje hneď niekoľko období, keď je jeho dopĺňanie kľúčové – od dospievania cez pravidelné menštruačné cykly, tehotenstvo a dojčenie až po obdobie menopauzy,“ vysvetľuje gynekologička MUDr. Petra Straková a dodáva: „Napríklad v tehotenstve je železo dôležité nielen pre matku, ale aj pre správny vývoj plodu. Po pôrode a počas dojčenia sú jeho zásoby opäť zaťažované a ani obdobie menopauzy neznamená, že by ženy mali na tento minerál zabúdať. Telo ho neustále potrebuje na udržanie celkovej energie a vitality.“


Príznaky nedostatku železa sú často nenápadné a postupne sa zhoršujú. Okrem únavy či slabosti sa môže objaviť bledosť pokožky, lámavé nechty, vypadávanie vlasov alebo problémy so sústredením. Často ich pripisujeme stresu či hektickému životnému štýlu, no môžu byť jasným signálom, že organizmu železo chýba.


Nestačí len červené mäso


Telo si železo nedokáže vyrobiť samo, preto ho musíme prijímať v strave. Hoci medzi najznámejšie zdroje patria červené mäso a vnútornosti, železo sa nachádza aj v rastlinných zložkách - strukovinách, listovej zelenine, orechoch či celozrnných výrobkoch. Rozdiel je však v tom, že tzv. hémové železo zo živočíšnych zdrojov sa vstrebáva podstatne lepšie než nehémové železo z rastlinných zdrojov.


Mnohí ľudia si myslia, že ak jedia dostatok červeného mäsa, tak majú o železo postarané. Nie vždy to však stačí, najmä ak jeho vstrebávanie zhoršujú niektoré potraviny alebo zdravotné ťažkosti. Medzi tie potraviny, ktoré vstrebávanie železa znižujú, patrí napríklad čierny čaj, káva či jedlá s vysokým obsahom vápnika,“ upozorňuje PharmDr. Natália Rozman Antoliková, PhD.


Keď železo zo stravy nestačí


Ak je príjem železa zo stravy nedostatočný, môžu pomôcť výživové doplnky. Jedným z moderných riešení je tzv. sucrosomiálna forma železa – inovatívna technológia, ktorá obalí železo do špeciálneho obalu, tzv. sukrozómu. Vďaka tomu prechádza tráviacim traktom v nezmenenej podobe, nezanecháva zvyšky na slizniciach traktu (neinteraguje priamo s črevnou sliznicou a tým znižuje lokálne podráždenie) a vstrebáva sa až tam, kde má a to v tenkom čreve. „ Pacientky túto formu oceňujú, pretože je šetrná k tráveniu a nespôsobuje zápchu, kŕče ani hnačku, čo sú časté ťažkosti pri užívaní bežných foriem železa,“ dopĺňa PharmDr. Rozman Antoliková.


Mojmír Krutý, generálny manažér spoločnosti Zentiva, upozorňuje, že rozdiely medzi doplnkami železa sú výrazné a oplatí sa ich poznať. „ Nejde len o to, koľko železa je uvedeného na obale. Rozhoduje aj spôsob, akým je spracované a technológia, ktorá ovplyvní, či sa železo v tele naozaj využije. Sucrosomiálna forma je príkladom riešenia, ktoré sa vyznačuje dobrou znášanlivosťou pre širokú skupinu príjemcov, čo je dôležité pre pravidelné a dlhodobé užívanie,“ vysvetľuje.


Železo síce nevidíme, ale jeho účinky cítime každý deň. Ak únava, slabosť či ďalšie ťažkosti pretrvávajú a príčina nie je jasná, oplatí sa urobiť jednoduchý krok – nechať si skontrolovať hladinu železa. Zistenie nedostatku železa a jeho doplnenie môže priniesť rýchlu úľavu a vrátiť energiu do každodenného života.


Tipy, ako podporiť dostatok železa




  • Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na železo – napríklad hovädzie mäso, šošovicu, či tekvicové semienka.




  • Kombinujte potraviny bohaté na železo s potravinami bohatými na vitamín C – napríklad paprika, citrusy či jahody, ktoré zlepšujú vstrebávanie.




  • Obmedzte kávu, čierny čaj a potraviny s vysokým obsahom vápnika v čase, keď prijímate železo.


    ZDROJ: ZENTIVA.SK


Máš to vo svojich rukách: Nová kampaň pomáha ženám zorientovať sa v prevencii rakoviny prsníka

Počet diagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka na Slovensku neustále narastá. Hoci preventívne prehliadky a včasná diagnostika zachraňujú životy, väčšina Sloveniek ich stále zanedbáva. Skríningovú mamografiu absolvuje menej ako 35 % žien, ktoré na ňu majú nárok, čo je hlboko pod európskym priemerom.