lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Keď koža volá o pomoc, navštívte lekára Existujú ochorenia, pri ktorých sa imunitný systém obráti proti vlastnému telu. Na Slovensku žije zhruba ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Existujú ochorenia, pri ktorých sa imunitný systém obráti proti vlastnému telu. Na Slovensku žije zhruba asi 100-tisíc psoriatikov. Rané štádiá si však chorí často liečia svojpomocne alebo vôbec.



Pritom pri adekvátnej liečbe choroba môže ustúpiť a nemusí sa prejaviť roky.
Viac prezrádza v rozhovore MUDr. Adriana Tomeková.



Aké sú základné symptómy, podľa ktorých pacienti môžu spoznať psoriázu?

Pri psoriáze pacient spozoruje na koži ostro ohraničené škvrny pokryté bielostriebristými šupinami rôznej veľkosti a tvarov. Ložiská sú predovšetkým lokalizované na trupe, v gluteách, na kolenách, lakťoch, ale aj vo vlasatej časti hlavy. Chýba svrbenie pokožky.



Kto je psoriázou najviac ohrozený?

Častý je familiárny výskyt, faktor dedičnosti má podstatný význam pri jej vzniku. Spúšťačom u ľudí s takzvanými „psoriatickými génmi“ býva stres, nesprávny životný štýl, ale aj bakteriálne ochorenia.



Aké spôsoby liečby psoriázy sú dnes dostupné?

Terapia nie je jednoduchá, treba zohľadniť viaceré faktory. Napríklad vek pacienta, lokalizáciu ložísk, rozsah prejavov a iné. Externú antipsoriatickú terapiu predstavujú ditranol, dechty, fluorované glukokortikoidy, kalcipotriol a UVA lúče. Ďalej je to balneofototerapia, klimatoterapia, fototerapia a iné spôsoby liečby.



POKRAČOVANIE ROZHOVORU NÁJDETE TU: http://goo.gl/f9GjVt

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...