lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Kategorizácia zdravotníckych pomôcok k 1.4.2011 V Zozname zdravotníckych pomôcok plne alebo čiastočne uhrádzaných z verejného zdravotného poistenia platnému k 1.4.2011 ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

V Zozname zdravotníckych pomôcok plne alebo čiastočne uhrádzaných z verejného zdravotného poistenia platnému k 1.4.2011 je zaradených 4 520 zdravotníckych pomôcok, čo predstavuje nárast o takmer 5 % v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. V Zozname je viac ako 53 % zdravotníckych pomôcok bez doplatku pacienta. S doplatkom do 3,49 Eura je ďalších takmer 15 % zdravotníckych pomôcok. Zo Zoznamu si má pacient pri každej skupine zdravotníckych pomôcok možnosť vybrať zdravotnícku pomôcku bez doplatku.



Ministerstvo zdravotníctva iniciovalo na základe podnetov od odborných spoločností a aktuálnej situácie na trhu sériu stretnutí, na ktorých sa dospelo ku kompletnému prehodnoteniu kategorizácie zdravotníckych pomôcok zaradených v skupine O - Okuliare a pomôcky pre zrakovo postihnutých a príslušenstvo k nim. Následne kategorizačná komisia spolu s hlavnou odborníčkou pre oftalmológiu pri Ministerstve zdravotníctva SR MUDr. Ondrejkovou odporučila prijať túto zmenu s platnosťou k 1.4.2011. Nový zoznam umožňuje pacientovi v okuliarových a kontaktných šošovkách výber zo širšieho rozsahu dioptrií ako aj jednotlivých druhov šošoviek. Zároveň má pacient teraz možnosť výberu pomôcky bez doplatku (pri výbere pomôcky v prevedení základného funkčného typu) alebo s doplatkom (pri výbere pomôcky v prevedení rozšíreného funkčného typu) podľa svojho vlastného uváženia. Ministerstvo zdravotníctva súčasne odhaduje, že zmena kategorizácie zdravotníckych pomôcok pre zrakovo postihnutých pacientov prinesie aj významnú úsporu prostriedkov verejného zdravotného poistenia, ktorú bude možné využiť na úhradu ďalšej zdravotnej starostlivosti.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...