lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Kategorizácia dietetických potravín k 1.4.2011 Kategorizácia dietetických potravín k 1.4.2011 má pozitívny dopad na pacientov požívajúcich dietetické potraviny, nakoľko počet ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Kategorizácia dietetických potravín k 1.4.2011 má pozitívny dopad na pacientov požívajúcich dietetické potraviny, nakoľko počet dietetických potravín bez doplatku poistenca sa zvýšil o 4,26 % a počet dietetických potravín s percentuálnym doplatkom poistenca nad 75 % konečnej ceny sa nezmenil v porovnaní s aktuálne platnou kategorizáciou k 1.1.2011.


Bez doplatku poistenca v Zozname dietetických potravín plne uhrádzaných alebo čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia (ďalej len „ Zoznam dietetických potravín) je dostupných 147 dietetických potravín. Celkovo s doplatkom poistenca do 3,5 eura je pacientovi dostupných v Zozname dietetických potravín viac ako 3/4 dietetických potravín z celkového počtu 387.



Do Zoznamu dietetických potravín od 1.4.2011 pribudla nutrične kompletná tekutá výživa bez vlákniny s nenasýtenými mastnými kyselinami (DHA/EPA), pripravená k priamej spotrebe, určená predovšetkým pre podávanie sondou. Bezgluténová. S nízkym obsahom laktózy. Vhodná ako jediný zdroj výživy. Pre diétny režim pri podvýžive súvisiacej s ochorením u pacientov, ktorí potrebujú enterálnu výživu. Klinický prínos terapie touto dietetickou potravinou spočíva najmä vtom, že zvýšená tráviaca znášanlivosť v hornej časti tráviaceho traktu znižuje riziko rozvoja pneumónií. Triglyceridy so stredne dlhým reťazcom podporujú dobrú znášanlivosť výživy prostredníctvom rýchleho vyprázdňovania žalúdka, ktoré vedie k rýchlejšiemu tráveniu a ľahšej absorpcii v porovnaní s triglyceridmi s dlhým reťazcom.



V rámci enterálnej výživy do Zoznamu dietetických potravín pribudla aj nutrične kompletná tekutá výživa s vlákninou a s nenasýtenými mastnými kyselinami (DHA/EPA). Srvátková proteínová zmes, ktorú táto dietetická potravina obsahuje podporuje vyprázdňovania žalúdka a vláknina redukuje frekvenciu vyprázdňovania čriev.



Pre deti so závažnými základnými ochoreniami najmä pre deti s cystickou fibrózou, s poruchami digescie a absorpcie pri malabsorbčnom syndróme, so syndrómom krátkeho čreva, s celiakiou, s onkologickým ochorením, so závažnými vrodenými a vývojovými chybami jednotlivých orgánov, a taktiež hospitalizované deti v predoperačnom a pooperačnom období všobecne bol zaredený do Zoznamu dietetických potravín prípravok určený pre diétny režim pri podvýžive súvisiacej s ochorením a poruchami rastu. Vysoko energetická, nutrične kompletná tekutá výživa s mliečnou bielkovinou obohatená vlákninou pre deti od 1 roka. S nízkym obsahom laktózy. Bezgluténová. Len na enterálne použitie, nie na intravenózne podávanie. Vhodný aj ako jediný zdroj výživy.



Na riešenie podvýživy a odstránenie nepomeru medzi energetickými a výživovými požiadavkami organizmu na jednej strane a využiteľnou energiou s živinami v potrave na strane druhej bola do Zoznamu dietetických potravín zaradená tekutá výživa s vyváženým pomerom jednotlivých živín, s obsahom vlákniny. Bezgluténová. Určená k priamej spotrebe formou popíjania (sipping). Dopĺňa široké spektrum chuťových variant tekutých výživ doposiaľ dostupných v Zozname dietetických potravín.



Zoznam prípravkov enterálnej výživy v Zozname dietetických potravín vhodne dopĺňa tekutá výživa s vysokým obsahom proteínov a energie bez tuku, v dvoch chuťových variantách určená na popíjanie pre pacientov s podvýživou súvisiacou s ochorením alebo s rizikom podvýživy.
Skupina špecifických diét, ktoré sú prispôsobené zmeneným metabolickým požiadavkám pri ochoreniach, bola obohatená o nutrične kompletnú tekutú výživu v dvoch chuťových variantách. Výživa je obohatená o vlákninu, je bezgluténová, so sladidlom. Určená je pre diétny režim pri podvýžive u pacientov s diabetom a u pacientov s hyperglykémiou.



Do Zoznamu dietetických potravín bola zaradená aj dojčenská výživa so zníženým obsahom laktózy, ktorá je indikovaná pri vrodenom alebo získanom deficite laktázy u dojčiat, batoliat a u detí s galaktosémiou.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...