Chyba: Hľadaný lekár sa v našej databáze už nenachádza..

Jedenásť rokov zamrazená pupočníková krv zachránila život 37 ročná Chen mala diagnostikované myeloproliferatívne ochorenie. To znamená, že jej telo stratilo schopnosť správne ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

37 ročná Chen mala diagnostikované myeloproliferatívne ochorenie. To znamená, že jej telo stratilo schopnosť správne vytvárať krv, čo môže viesť k leukémii. Pacientka bola hospitalizovaná a opakovane potrebovala krvné transfúzie. Keď v marci tohto roku dostala pľúcnu infekciu, jej zdravotný stav sa zhoršil natoľko, že musela podstúpiť transplantáciu krvotvorných kmeňových buniek.



Lekárom sa nepodarilo nájsť vhodnú kostnú dreň, úspešnejší boli však v hľadaní zhodnej pupočníkovej krvi, ktorú pred 11 rokmi darovala čínska mamička do registra darcov. Úspešná transplantácia prebehla v apríli tohto roku a po siedmych týždňoch zotavovania sa mohla opustiť nemocnicu. Bola konečne zdravá.

"Som naozaj vďačná neznámej matke, ktorá darovala pupočníkovú krv pri narodení jej dieťaťa. Jej dobrý skutok mi zachránil život," povedala Chen.



Pokiaľ nie je pupočníková krv opakovane zmrazovaná a rozmrazovaná, jej trvanlivosť je neobmedzená, povedal Wang Ruifeng, čínsky výskumník zo Sichuan. "Teoreticky, môže byť uskladnená stovky rokov a po rozmrazení môže byť použitá na liečbu."

Zatiaľ najdlhšie uskladnená pupočníková krv, ktorú zaslala na liečbu slovenská banka pupočníkovej krvi Cord Blood Center, bola v kvapalnom dusíku 7 rokov.


Zdroj: http://www.ecns.cn/cns-wire/2015/06-04/168064.shtml

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.