lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Je pupočníková krv nádej pri skleróze multiplex? Mladá matka Georgia má sklerózu multiplex a pri narodení syna Alfieho sa s manželom rozhodli ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Mladá matka Georgia má sklerózu multiplex a pri narodení syna Alfieho sa s manželom rozhodli uchovať jeho pupočníkovú krv a tkanivo pupočníka.
Veria, že Alfieho uchované kmeňové bunky by mohli byť použité na liečbu pre ňu, alebo by mohli ochrániť jej synov pred touto chorobou.
Georgia je jednou z prvých pacientov, ktorí si dali uchovať pupočníkovú krv v očakávaní liečby sklerózy multiplex a ako „poistku“ proti rozvinutiu tejto choroby u svojich detí.
Georgii diagnostikovali toto ochorenie pred dvoma rokmi.
Dnes je už slepá, choroba jej zničila zrakové nervy. „Nikto v skutočnosti nevie aký účinok to môže mať na sklerózu multiplex. Možno budúcnosť niečo chystá a príde niečo a ja budem mať možnosť liečby. Dáva vám to trochu nádeje.
Nádej je úžasná vec – dostane vás z postele.“


Skleróza multiplex nie je považovaná za dedičné ochorenie, ale spája sa s genetickými faktormi, čo znamená, že je mierne riziko jej objavenia sa u ľudí, ktorí majú člena rodiny s týmto neurologickým ochorením.
Približne 100 000 ľudí vo Veľkej Británii má sklerózu multiplex, pričom u väčšiny z nich bola diagnostikovaná medzi 20 a 40 rokom života. Doktori v Sheffielde minulý mesiac oznámili, že niektorí pacienti so sklerózou multiplex boli schopní znova chodiť po tom ako podstúpili transplantáciu kmeňových buniek.


Georgia predpokladá, že uchované kmeňové bunky by mohli eliminovať potrebu hľadania zhodného darcu v prípade, že by jeden z jej synov ochorel.
„Dúfame, že ich nikdy nebudú potrebovať,“ povedala. „Sú odložené pre istotu do budúcna.“


Zdroj: http://www.standard.co.uk/news/health/ms-mother-i-m-storing-birth-blood-in-hope-it-will-protect-sons-a3184186.html

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...