lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Francúzsko študentkám bezplatne poskytne menštruačné potreby Paríž 23. februára (TASR) - Francúzska vláda v utorok oznámila, že študentkám zaistí bezplatný prístup ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 24.02.2021 Zobrazené: 378866x categoryZaujímavosti

Paríž 23. februára (TASR) - Francúzska vláda v utorok oznámila, že študentkám zaistí bezplatný prístup k hygienických potrebám, ako sú menštruačné vložky či tampóny. Pridáva sa tak k celosvetovej iniciatíve v boji proti tzv. menštruačnej chudobe, informuje agentúra AFP.Automaty s rôznymi potrebami dámskej intímnej hygieny by mali byť v nasledujúcich týždňoch nainštalované v univerzitných internátoch a zdravotných centrách, uviedla ministerka pre vyššie vzdelávanie, výskum a inovácie Frédérique Vidalová. Dodala, že cieľom vlády je, aby mali študentky prístup k týmto potrebám úplne zadarmo do začiatku septembra, keď sa vo Francúzsku začína nový akademický rok.Takáto zmena prichádza v čase kritickej epidemiologickej situácie. Mnoho francúzskych študentov má v dôsledku náhlej straty práce či brigády finančné problémy. Študenti si popri škole často zvyknú privyrábať napríklad v reštauráciách či kaviarňach, ktoré sú v dôsledku pandémie koronavírusu už celé mesiace zatvorené, uvádza AFP. Tzv. menštruačná chudoba znamená, že dievčatá a ženy nemajú dostatok finančných prostriedkov na zabezpečenie tampónov, hygienických vložiek, menštruačných kalíškov či iných pomôcok, prípadne na zaplatenie liekov proti kŕčom a bolesti.Prvou krajinou na svete, ktorá začala svojim obyvateľom bezplatne poskytovať takéto hygienické potreby, sa vlani stalo Škótsko. Celá Veľká Británia zase v prvý deň tohto roku zrušila nepopulárnu daň z tampónov a iných menštruačných potrieb. Nový Zéland minulý týždeň oznámil, že začne od júna na školách bezplatne rozdávať menštruačné pomôcky pre študentky zo slabších sociálnych pomerov.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...