lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Do Švajčiarska lákajú zdravotné sestry pracovné skúsenosti aj vyššia životná úroveň Zdravotné sestry čoraz častejšie odchádzajú za prácou do zahraničia

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 05.09.2018 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Lepšie platy, voľby smien, kariérny rast aj vyššia úroveň zdravotníctva. Okrem Nemecka či Rakúska často mieria aj do Švajčiarska. Je v dnešnej dobe ešte vôbec výhodné odchádzať za prácou do zahraničia?

"Keď som sa pred niekoľkými rokmi rozhodla, že chcem pracovať vo Švajčiarsku, nebolo veľa miest, kde by som získala podrobnosti a ďalšie informácie," spomína Iveta Králová, ktorá pracuje na klinike vo švajčiarskom Berne. "Švajčiarsko ma očarilo, keď som tam bola na krátkej dovolenke. Vedela som, že sa tam chcem presťahovať. Ako to ale urobiť, to som netušila, "konštatuje Iveta.

V dnešnej dobe už existuje veľa spoločností, ktoré sa špecializujú na prácu v zahraničnom zdravotníctve. "Vypočujeme si požiadavky klienta, oslovíme zodpovedajúce kliniky a nemocnice, pomôžeme s prípravou na pohovor aj úradnými náležitosťami či hľadaním bytu," opisuje služby spoločnosti Pflege24.cz HR špecialista so zameraním na švajčiarske zdravotníctvo. "Nájsť zodpovedajúcu pozíciu pre našich klientov sa nám podarí vo viac ako 90% prípadov. Záujem o prácu vo Švajčiarsku z roka na rok rastie a ponuka voľných pracovných miest je stále dostačujúca. "

Čo ale skutočne motivujete slovenské zdravotné sestry odísť za prácou do zahraničia?

"Než som odišla do Švajčiarska, pracovala som v miestnej nemocnici. Neprofesionálnosť mojich kolegov, zastarané prístroje a často aj nevhodný prístup k pacientom ma nútili zamyslieť sa nad tým, či chcem vôbec naďalej pracovať ako zdravotná sestra. A potom som si prečítala v nejakom časopise o úrovni švajčiarského zdravotníctva a rozhodla som sa, že to skúsim, "popisuje svoje rozhodovanie Mária Zítková, ktorá pracuje na kantonálnej klinike vo Winterthuru.

Za prácou a skúsenosťami do zahraničia odchádzajú tiež veľmi často zdravotné sestry, ktoré práve dokončili štúdium. Pre prácu vo Švajčiarsku je nutné mať ukončené vzdelanie v odbore všeobecná zdravotná sestra a jazykovú znalosť na úrovni B2.

"S nemeckým jazykom dokážeme našim klientom ľahko pomôcť. Poskytujeme vlastné jazykové kurzy, ktoré zdravotné sestry i lekára pripravujú na každodenný kontakt s kolegami aj pacientmi. "Opisuje zástupca spoločnosti Pflege24.cz . "Nikdy v podstate nebolo ľahšie odísť za prácou do zahraničia," dodáva.

Nielen zlá skúsenosť so slovenským zdravotníctvom, nespokojnosť s platom alebo so všeobecným prístupom je motiváciou pre odchod. Plat zdravotnej sestry vo Švajčiarsku sa pohybuje v prepočte okolo 4 500 € , k tomu sú navyše bežné aj trináste platy, osobné ohodnotenie alebo napríklad príspevok na šport či vzdelávanie.

Švajčiarske zdravotníctvo patrí k najmodernejším v Európe. Slovenské zdravotné sestry sem odchádzajú kvôli lepšiemu finančnému ohodnoteniu, ale aj nadobudnúť skúsenosti, ktoré by na Slovensku nezískali. Obdobne odchádzajú aj za prácou do Rakúska či Nemecka, ktoré im poskytuje lepšie pracovné zázemie aj plat.

"Pôvodne som chcela odísť do Švajčiarska na dva roky, pozbierať skúsenosti z modernej kliniky ale aj všeobecne zo zahraničia. Teraz už tu pracujem šiestym rokom a nedokážem si predstaviť, že by som sa vrátila do slovenského zdravotníctva, "uzatvára Mária.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...