lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


DOSPIEVAJÚCI PACIENT Takmer neviditeľné (alebo transparentné) dlahové aparáty, tzv. alignery, sú dôležitou súčasťou ambulancie čeľustného ortopéda. Využívajú ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 21.10.2022 Zobrazené: 1700020x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Takmer neviditeľné (alebo transparentné) dlahové aparáty, tzv. alignery, sú dôležitou súčasťou ambulancie čeľustného ortopéda. Využívajú výhody fixných aj snímateľných strojčekov. Keďže ich pacient nosí 22 hodín denne, tlak pôsobí skoro nepretržite ako pri fixnom aparáte.







MDDr. LENKA PAULISOVÁ


čeľustný ortopéd


Pred jedením a čistením zubov je možné si ich vybrať z úst ako pri snímateľnom strojčeku. Ústna hygiena je potom taká jednoduchá ako u strojčekov bez zámok a drôtikov. Ihneď po vyčistení si pacient vloží dlahy do úst a proces vyrovnávania pokračuje.


Nevyhnutnou súčasťou Invisalign systému sú aj attachmenty (malé hrbolčeky nalepené na zuboch hmotou, ktorá sa dá šetrne odstrániť), aby bolo možné vykonať pohyby v plánovaných smeroch. Liečba je pomocou nich veľmi presná a efektívna. Bez týchto hrbolčekov umiestnených na zuboch nie je možné dosiahnuť dokonalú korekciu.


Pre koho sú vhodné dlahové systémy


Invisalign sa používa u detí od 7 rokov veku. Niektoré diagnózy je vhodné začať liečiť už v čase zmiešaného chrupu, teda keď sú prítomné aj trvalé, aj mliečne zúbky. Každodennou realitou je, že pacient príde až po prerezaní všetkých trvalých zubov, vtedy môže byť liečba komplikovanejšia a nákladnejšia.


Výhodou dlahových systémov pre deti je možnosť vytvorenia miesta pre neprerezané zuby a zároveň presnej úpravy všetkých prerezaných trvalých zubov. Ak príde pacient neskôr, pomocou Invisalign je liečba možná a úspešná aj v tínedžerskom veku. Často bez nutných extrakcií zdravých zubov pre nedostatok miesta. Pomocou jedinečnej mechaniky pohybu je veľmi jednoduché posúvať zuby smerom dozadu a vytvoriť tak dostatok priestoru pre celý chrup.


Bez obáv aj pre dospelých pacientov


Dospelí pacienti majú strach, že je už príliš neskoro na liečbu v ich veku, ale opak je pravdou. Cieľom je mať všetky vlastné zuby počas celého života a iba zdravé a rovné zuby dokážu vydržať. Ak sú u dospelého pacienta extrakcie dlhodobo neriešené, ostatné zuby sa posúvajú a znemožňujú protetikovi alebo implantológovi vytvoriť dokonalú náhradu. Odporúčam konzultáciu u čeľustného ortopéda pred protetickými prácami a implantátmi, pretože vo väčšine prípadov je možné vytvoriť ideálne podmienky pre budúce náhrady, prípadne znížiť počet implantátov v ústach pacienta.


Najčastejšie problémy


Častým problémom u detí aj dospelých pacientov je poloha sánky voči čeľusti (príp. dolného zubného oblúka voči hornému). Čeľustná ortopédia sa zaoberá aj postavením čeľustí a novinka Mandibular Advancement nahrádza množstvo iných komplikovaných systémov na úpravu tohto postavenia u dospievajúcich pacientov. Veľmi jednoduchý systém krídeliek Enhanced Precision Wings aj počas vyrovnávania zubov dokáže pomôcť sánku správne polohovať.


Moderný, kvalitný, pokrokový systém


Invisalign uľahčuje život čeľustnému ortopédovi aj pacientovi. Je estetický, takmer neviditeľný, komfortný, vytvorený pomocou najnovších digitálnych technológií, a je veľmi presný. Určený je všetkým pacientom, ktorí sa chcú zodpovedne starať o svoje zdravie, pretože iba rovné zuby bez kazu môžu plniť svoju funkciu a vytvoriť jedinečný, zdravý, očarujúci úsmev.

ZDROJ: www.invisalign.sk/

Štítky :

Zľava 10% na vozidlá Škoda pre lekárov a zdravotníckych profesionálov

Práca lekárov, sestier, lekárnikov a ďalších zdravotníckych profesionálov nie je len povolanie, je to poslanie. Spoločnosť IMPA si váži prácu celého zdravotníckeho personálu. Ich oddanosť a neustálu snahu prinášať výnimočnú zdravotnú starostlivosť si ctí, a preto im prináša špeciálnu ponuku.