lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


DOBRÉ SPRÁVY V OBLASTI ONKOLÓGIE Zdravotníctvo na Slovensku aj vplyvom pandémie v posledných rokoch výrazne utrpelo. Dnes sa len máloktorý ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 06.06.2022 Zobrazené: 2287892x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Zdravotníctvo na Slovensku aj vplyvom pandémie v posledných rokoch výrazne utrpelo. Dnes sa len máloktorý Slovák môže hrdiť dokonalou zdravotnou starostlivosťou. Výziev na zlepšenia rôzneho druhu je aj v oblasti onkológie neúrekom. Aby sme nevnímali denne výlučne negatívne správy, Liga proti rakovine zosumarizovala desať, ktoré považuje za pozitívne a hodné povšimnutia.


Nečakaný výsledok zbierky Dňa narcisov 2022



V 26-tom ročníku Dňa narcisov vyzbierala Liga proti rakovine 815 000€. Ide o predbežný výsledok, ktorý bude sfinalizovaný po vyhodnotení výnosu zo zaslaných SMS. Tieto finančné zdroje budú použité na realizáciu psycho-sociálnych projektov poskytujúcich pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám, časť bude určené na realizáciu projektov smerujúcich k prevencii.



Onkologické skríningy


Od roku 2019 zaviedla taktiež novovzniknutá inštitúcia – Národný onkologický inštitút – onkologické skríningy – aktívne pozývanie zo strany štátu vymedzenej skupiny obyvateľov na preventívne prehliadky s cieľom záchytu nádorového ochorenia v skorom, liečiteľnom štádiu. Na jeseň 2021 odštartoval v poradí tretí skríning – krčka maternice.


Zákon č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov


Vláda schválila návrh novely zákona, ktorý je kľúčový i pre riešenie otázok poskytovania paliatívnych a hospicových služieb.


Zákon č. 363/2011 Z.z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov o liekoch


Vláda schválila návrh novely zákona, ktorý oi má odstraňovať rozdiely v prístupe pacientov k liečbe účinnými inovatívnymi liekmi tak, aby sa eliminovali rozdiely v dostupnosti k liekom oproti iným európskym krajinám. Dostupnosť inovatívnych liekov by sa aj pre onkologických pacientov po schválení novely zákona 363 postupne mala stať realitou.


Klinické skúšania


Národný onkologický inštitút na svojej stránke www.noisk.sk zverejňuje možnosti prihlásenia sa do klinických skúšaní s odporúčaniami ako v prípade záujmu postupovať. Tak i slovenskí pacienti majú možnosť získať informácie o aktuálne prístupných skúšaniach, ktorých cieľom je zistiť účinnosť a bezpečnosť nového skúšaného lieku.


Onkokonferencia


Pacientske organizácie vytvorili tradíciu každoročného stretnutia s odborníkmi z Ministerstva zdravotníctva, Národného onkologického inštitútu, zdravotných poisťovní či medicínskych odborníkov. Cieľom Onkokonferencie je pomenúvať problémy v oblasti onkológie a navrhovať riešenia na ich odstránenie, poukazovať na nevyhnutnosť zlepšovania komunikácie v oblasti prevencie nádorových ochorení, apelovať na zlepšenie situácie v diagnostike a liečbe pacienta v podobe zabezpečenia manažmentu pacienta, riešiť otázky paliatívnej a hospicovej starostlivosti.


Vakcinácia HPV – bezplatná od 1.5.2022


Od 1. mája 2022 sa pre určenú cieľovú skupinu (po dovŕšení 12-teho roku veku) zaradilo očkovanie pred vírusom HPV do bezplatného očkovacieho programu.


Vznik NIHO (HTA)


Od 1.1.2022 vznikol Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) , ktorý má za úlohu analyzovať zdravotnícke technológie (lieky, pomôcky...), ktoré chcú byť štandardne hradené z verejného zdravotného poistenia. NIHO je odborným poradným orgánom ministerstva zdravotníctva, jeho fungovanie a financovanie je však politicky nezávislé.


Eventy pre školy


Za odbornej gescie a pod záštitou Slovenskej pediatrickej spoločnosti, Ministerstva školstva a Ministerstva zdravotníctva organizuje Liga proti rakovine a Nie rakovine v spolupráci so Seesame edukačný projekt na 10 vybraných školách na Slovensku. Jeho cieľom je priblížiť študentom tému starostlivosti o zdravie v podobe vzdelávacieho podujatia priamo v škole spôsobom, ktorý bude prispôsobený danej cieľovej skupine a priblíži formy starostlivosti o zdravie tak, aby vedeli včasnou prevenciou predchádzať možnosti vzniku nádorových ochorení. Po vyhodnotení projektu je ambíciou, aby sa téma zdravia a starostlivosti o zdravie stala súčasťou učebných osnov.


Projekt Prescrip – tec


Cieľom nadnárodného projektu, v ktorom je zapojené aj Slovensko, je aplikovať adaptívne metódy prevencie v rómskej komunite vo forme individuálneho prístupu k edukovaniu o prevencii rakoviny krčka maternice.



ZDROJ: www.lpr.sk

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...