lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Celostná medicína lieči ochorenie systematicky MUDr. Július Kazimír: Celostná medicína vníma organizmus ako jednotný systém. Po príčinách ochorenia pátra nielen ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Celostná medicína vníma organizmus ako jednotný systém. Po príčinách ochorenia pátra nielen tam, kde sa objaví problém či bolesť. Zdravotné ťažkosti rieši v kontexte celého organizmu.



Podstatou celostnej medicíny je posudzovanie zdravotného stavu pacienta v celkových súvislostiach. Organizmus je jeden systém a nedokonalá činnosť jediného orgánu spôsobuje celú reťaz reakcií. Pri diagnostike a liečbe je preto dôležité nájsť príčinu zdravotnej poruchy, ktorá spôsobila oslabenie ďalších častí organizmu, vrátane prejavov na psychickej úrovni. Nie vždy je miesto, ktoré bolí, prvotnou príčinou ochorenia.


Detoxikácia – predpoklad liečby

Ak organizmus zaťažuje niektorý z jedov životného prostredia, potravín či nápojov, postupne sa to prejaví v celom organizme. Moderná civilizácia prináša veľa rôznych ohrození: ťažké kovy, chemické látky a podobne. Očistenie či detoxikácia je nevyhnutným predpokladom liečby a musí sa týkať všetkých zasiahnutých oblastí. Nielen orgánov, ktoré na potrebu pomoci upozorňujú bolesťou či inak.


Samoliečiaca schopnosť organizmu

Telo má svoje vlastné liečivé, samoregulačné schopnosti, ktorým treba dať príležitosť sa prejaviť. Liečba sa má zameriavať na ich posilnenie a na stimuláciu odolnosti organizmu. Pacient nie je iba objektom liečby. Za svoje zdravie je spoluzodpovedný a na liečbe participuje – zmenou životosprávy, režimu dňa, zapojením pohybovej aktivity, spôsobom uvažovania a podobne.


Vnímať bolesť ako signál

O bolesti sa v celostnej medicíne hovorí ako o akomsi varovaní, ktoré upozorňuje na poruchy v inak harmonickom systéme organizmu. Keď sa nám pokazí auto alebo nejaký prístroj, na podivné zvuky v motore nereagujeme tak, že si zapcháme uši, aby sme rušivý zvuk nepočuli. Naopak, v takejto chvíli chceme zistiť príčinu problému, aby sme predišli vážnej poruche. Správame sa k ľudského organizmu podobne? Ako reagujeme napríklad na bolesti hlavy? Reakcia typu „tabletka na utíšenie bolesti“ bez ďalšieho hľadania príčiny bolestí je hazardom. Alarmujúci zvonček v podobe bolesti nám možno oznamuje, že je potrebné niečo riešiť.


Životospráva je základ

Vynikajúcou ochranou proti všetkým chorobám je zdravý životný štýl. Pravidelný pohyb, konzumácia stravy bez chemických prísad, čisté ovzdušie a život bez napätia, stresu a negatívnych emócií sú zaručeným receptom na zdravie a duševnú pohodu.


Čo lieči celostná medicína

Celostnou medicínou možno vyliečiť takmer všetko: akútne i chronické stavy, predoperačné i pooperačné stavy, bolestivé i chronicky disfunkčné systémové poruchy. Dĺžka liečby závisí vždy na aktuálnom zdravotnom stave pacienta a jeho spolupráci. Ak bude celostnej medicíne dôverovať, výsledok na seba nenechá dlho čakať.


pre viac informácii si kliknite TU



MUDr. Július Kazimír


redakcia@mediaplanet.com


Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...