lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Bittó Cigániková skonštatovala, že problém vznikol, keď sa zablokoval prístup neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti k plánu obnovy. Bratislava 26. januára (TASR) - Vláda v zdravotníctve zlyháva, trpieť budú pacienti. Uviedla to poslankyňa ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Štvrtok, 26.01.2023 Zobrazené: 1601801x categoryZaujímavosti

Bratislava 26. januára (TASR) - Vláda v zdravotníctve zlyháva, trpieť budú pacienti. Uviedla to poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková. Vládny kabinet podľa nej priznáva manažérske zlyhania, ktoré môžu viesť k strate veľkej časti financií z plánu obnovy. Pre omeškania je ohrozená aj výstavba nemocnice Rázsochy.

Bittó Cigániková skonštatovala, že problém vznikol, keď sa zablokoval prístup neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti k plánu obnovy. Preferovanie projektov štátnych nemocníc podľa nej pokračuje. "Vedenie hnutia OĽANO sa jednoducho rozhodlo, že hoci neštátni poskytovatelia zabezpečujú zdravotnú starostlivosť na väčšine územia SR, nemajú na nič nárok, a tak sa môže stať, že o peniaze z plánu obnovy prídeme," poznamenala.

Vláda v stredu (25. 1.) schválila krízové opatrenia pre projekty v zdravotníctve z plánu obnovy z dielne Úradu vlády SR. Majú zabezpečiť dosahovanie míľnikov a cieľov, ktoré sú podmienkou na financovanie projektov. Dočasne poverený šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa neobáva, že by Slovensko o peniaze prišlo.

Ministri zároveň v stredu určili štátne záchranky ako priamych prijímateľov prostriedkov v rámci výzvy na obnovu vozového parku. Majú dostať vyše 22 miliónov eur na 197 nových vozidiel. "K novým sanitkám sa však dostanú len pacienti z Bratislavy a Košíc, lebo tu pôsobia štátne záchranky. Neštátne, ktoré sa rovnako starajú o pacientov a zachraňujú životy, neuvidia ani cent," poukázala poslankyňa s tým, že záchranky v Košiciach a Bratislave spolu nezabezpečujú ani len polovicu záchranárskych posádok na Slovensku.

Štítky :