lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Alergológovia a imunológovia Slovenska budú pacientom bližšie vďaka Facebooku Bratislava, 10. február 2021 – V čase častého šírenia dezinformácií z oblasti medicíny prináša Slovenská ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Streda, 10.02.2021 Zobrazené: 482425x categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Bratislava, 10. február 2021 – V čase častého šírenia dezinformácií z oblasti medicíny prináša Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie platformu, na ktorej široká verejnosť nájde zaujímavé a relevantné informácie o alergiách a imunite. Ako jedna z prvých odborných spoločností na Slovensku založila na Facebooku svoju stránku - Alergológovia a imunológovia Slovenska. Jej súčasťou bude aj chatbot, ktorý ľuďom poradí v otázke, či za ich aktuálnymi symptómami stojí alergia, chrípka, prechladnutie alebo COVID – 19.


Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) zakladá svoju verejnú facebookovú stránku ako jedna z prvých odborných spoločností na Slovensku. „Založenie stránky na Facebooku vnímame ako nutnosť tejto doby. Je všeobecne známe, že na internete je plno dezinformácií, ktoré sa týkajú zdravia a liečby. Chceme do virtuálneho priestoru pridať kanál, ktorým sa budú šíriť relevantné informácie o alergológii a imunológii, bezpečné pre ľudí. Zároveň budeme prinášať novinky z tohto moderného klinického odboru, ktorý prenikol do všetkých častí medicíny,“ vysvetľuje prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, FAAAAI, z Univerzitnej nemocnice v Martine, ktorý je predsedom SSAKI.


Alergia v súčasnosti postihuje 1 z 3 ľudí a podľa odhadov ňou do roku 2025 bude trpieť až polovica svetovej populácie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce vo svete a v oblasti kvality života predstavujú nielen spoločenskú, ale aj ekonomickú záťaž. Alergológovia uvádzajú, že je dôležité pristupovať k alergii ako k závažnému ochoreniu, správne ho liečiť, nielen potláčať jeho príznaky, a sústrediť sa na ďalšie investície do modernej a kvalitnej liečby.

Chatbot na stránke dokáže odlíšiť alergiu od COVID-19


V prechodných obdobiach, keď je veľa ľudí náchylných na prechladnutie a svet zároveň bojuje s pandémiou, je ťažké identifikovať, ktoré príznaky môžu signalizovať nákazu koronavírusom a ktoré len bežné ochorenie. Ak sa k tomu ale pridá alergia, situácia sa ešte komplikuje. Na Facebooku alergológov a imunológov Slovenska pomôže napríklad aj s týmto problémom šikovný chatbot. Cez chatovaciu aplikáciu záujemcom vysvetlí napríklad to, že príznaky, ktoré sú bežné pri alergii - ako svrbenie nosa a očí, či vodnaté, červené a opuchnuté oči alebo nádcha – sa pri ostatných ochoreniach nevyskytujú alebo vyskytujú zriedka.


Ako to funguje:


Chatbot je algoritmus, ktorý vedie konverzáciu s ľuďmi bez potreby ľudského správcu.


V reálnom čase môže komunikovať s veľkým množstvom užívateľov naraz a naviac s každým personalizovane. Chatbot sa užívateľa postupne spýta, ktoré príznaky ho trápia. Na základe zvolených odpovedí následne vyhodnotí, či tieto príznaky sedia najviac na chrípku, prechladnutie, alergiu alebo COVID-19. Nie je však samozrejme neomylný a rady, ktoré poskytuje, sú najmä informačného charakteru.


Sledovatelia na stránke nájdu aj relevantné vyjadrenia lekárov k jednotlivým formám alergických ochorení, možnostiam ich liečby a prevencie, nástrojom budovania efektívnej imunity ako aj k očkovaniu, ktoré stálo pri zrode imunológie a doposiaľ ju sprevádza. SSAKI tiež propaguje modernú liečbu s najlepším výsledkom pre pacienta a to v správnom čase. Teda vtedy, keď má pacient šancu svoju situáciu riešiť. Stránka ponúkne zaujímavé informácie aj pre samotných lekárov, ktorí sa môžu oboznámiť s najmodernejšími liečebnými postupmi ako aj poznatkami o rôznych imunitne podmienených chorobných stavoch.


O SSAKI:


Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie predstavuje jednu z odborných spoločností pod záštitou Slovenskej lekárskej spoločnosti a má doposiaľ viac než 300 členov. Zastrešuje predovšetkým špecialistov v odbore klinická imunológia a alergológia. Jej cieľom je diagnostika a liečba širokého spektra imunitne podmienených ochorení. Zároveň prináša zásadný vklad aj do iných odborov. Riadiacim orgánom SSAKI je výbor a jeho dozorná rada. Spoločnosť prešla v ostatných rokoch dynamickým rozvojom a určite patrí medzi najmodernejšie odborné spoločnosti. Vzhľadom na narastajúci počet pacientov s poruchami imunity je jej význam dnes nespochybniteľný.

ZDROJ: www.seesame.com

Štítky :