lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ako bojuje Európa proti rakovine? Po politických zmenách v roku 1989 sa ukázalo, že v niektorých oblastiach kontroly rakoviny musíme ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Piatok, 08.11.2013 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Po politických zmenách v roku 1989 sa ukázalo, že v niektorých oblastiach kontroly rakoviny musíme ešte veľa doháňať.




Rakovina patrila už v dávnej minulosti k najobávanejším chorobám. V predstavách ľudí sa totiž spájala so smrťou. Tieto názory boli pochopiteľné, keďže v tých časoch sa rakovina nedala spoľahlivo diagnostikovať, ani úspešne liečiť. Možnosť zmierniť utrpenie chorých a liečba bolesti boli navyše na veľmi nízkej úrovni.



V priebehu ďalšieho rozvoja onkológie sa ukázalo, že boj proti rakovine sa nemôže obmedzovať iba na medicínske riešenie, a že si vyžaduje spoluprácu medzi mnohými disciplínami, ale tiež značné financie. Bolo zrejmé, že sa nedá očakávať, že by toto obrovské bremeno znášala iba štátna správa. Ďalší pokrok bolo možné dosiahnuť iba spojením síl celej spoločnosti.



Prvým priekopníkom v realizácii tejto predstavy bolo Francúzsko, kde už v roku 1918 vzniklo hnutie s názvom Liga proti rakovine. Dalo impulz, ktorý sa postupne začal ujímať a v celej Európe viedol k rozmachu podobných organizácií. Politický vývoj po druhej svetovej vojne však spôsobil, že poslanie tohto programu zostalo v štátoch socialistického bloku nepovšimnuté.



Na stretnutí hláv štátov a vlád krajín západnej Európy v roku 1986, na ktorom sa riešila alarmujúca situácia vyplývajúca z nárastu výskytu rakoviny a úmrtia, bol vyhlásený program Európa proti rakovine. To bol začiatok rozsiahleho úsilia smerujúceho k zníženiu bremena rakoviny prostredníctvom prevencie, odstraňovania mýtov, podpory širokej škály klinických a výskumných projektov a zlepšovania kvality života chorých.



Prvým štátom z bývalého východného bloku, ktorý sa k tomuto programu pripojil, bolo vďaka iniciatíve, ktorá vznikla v Bratislave, Československo. Náš záujem o spoluprácu bol prijatý s nadšením. Stali sme sa členmi Európskej asociácie líg (ECL) a Medzinárodnej únie pre kontrolu rakoviny (UICC).



Dnes, takmer po 25 rokoch existencie Ligy proti rakovine, môžeme s uspokojením konštatovať, že sa nám podarilo mnohé medzery postupne vyplniť. Naša účasť na riešení úloh v rámci Európskeho partnerstva v boji proti rakovine a podpísanie Svetovej deklarácie z roku 2011 dokazuje, že Slovensko nechce stáť bokom.





Autor: MUDr. Eva Siracká, DrSc.

Zdroj: MEDIA PLANET

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: