lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Ak bude aktuálny trend pokračovať, v roku 2030 bude na Slovensku viac ako 600 000 ľudí s diabetom. Poznáte svoju glykémiu? Diabetes sa týka nás všetkých. Nezdravý životný štýl a nedostatočná osveta spôsobujú, ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Pondelok, 18.11.2013 categoryZaujímavosti
Lekarne.sk

Poznáte svoju glykémiu? Diabetes sa týka nás všetkých.


Nezdravý životný štýl a nedostatočná osveta spôsobujú, že do roku 2030 na Slovensku podľa odborníkov pribudne ďalších 400 000 ľudí s diabetom. Znamená to priemerne šesťdesiat nových diabetikov denne. Unikátny informačno-vzdelávací projekt ViaDIA chce tento vývoj zvrátiť.



Slovensko patrí medzi krajiny s prognózou výrazného nárastu počtu pacientov s diabetes mellitus. Už v súčasnosti má toto ochorenie viac ako 7 % obyvateľov Slovenska, teda takmer 350 000 ľudí. Odborníci navyše v súlade s údajmi Medzinárodnej diabetickej federácie (IDF) predpokladajú, že ďalších 150 000 pacientov sa nachádza v zatiaľ nepoznanej, ale už jestvujúcej forme alebo v štádiu prediabetických syndrómov.


Prognózy pre Slovensko

Epidemický nárast počtu ľudí s diabetom súvisí nielen s predlžovaním dĺžky života, ale tiež s rozšírením obezity a nezdravého životného štýlu, na ktorých sa podieľa aj nedostatočná osveta v rámci širokej verejnosti. Ak bude aktuálny trend pokračovať, v roku 2030 bude na Slovensku viac ako 600 000 ľudí s diabetom.


ViaDIA šíri osvetu

„Aby sme vzostup ochorenia spomalili, rozhodli sme sa spojiť sily všetkých zainteresovaných ľudí a realizovať rozsiahly edukačno-informačný projekt s názvom ViaDIA,“ vysvetľuje predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. „Jeho cieľom je šíriť osvetu nielen medzi pacientmi s diabetom, ale aj medzi širokou verejnosťou. Diabetes sa totiž môže týkať každého z nás,“ dodáva.


Zodpovednosť voči zdraviu

Projekt ViaDIA poukazuje na to, že ak chce človek žiť s cukrovkou úspešne, musí k ochoreniu zaujať zodpovedný prístup a dodržiavať všetky pravidlá, ktoré si diabetes vyžaduje. Iba dostatočne informovaný človek totiž dokáže čeliť nástrahám tohto ochorenia a môže viesť plnohodnotný, aktívny život.
Poznáte svoju glykémiu?


Súčasťou osvety je aj popularizácia pojmu „glykémia“. Napriek tomu, že glykémia prezrádza o našom zdraví mnoho, len málo ľudí o nej niečo tuší. V prevencii diabetu si pritom zaslúži rovnakú pozornosť ako napríklad cholesterol alebo krvný tlak. Ako zistíte, aké množstvo cukru máte v krvi?


Dajte si zmerať cukor

Dozvedieť sa viac o význame správnej glykémie a zmerať si množstvo cukru v krvi môžete 14. novembra v centre Bratislavy. Počas Svetového dňa diabetu sa bratislavská Poštová ulica zmení na „Uličku ViaDIA – Cestu diabetika životom“. Unikátna „ulička diabetikov“ ponúkne návštevníkom množstvo nových a užitočných informácií o diabete, jeho prevencii, vplyve na rôzne choroby a možnostiach najmodernejšej liečby. Zástupcovia pacientskych organizácií a lekári budú okrem glykémie merať aj krvný tlak a predispozíciu na tzv. diabetickú nohu.




pre viac informácii si kliknite TU

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...