lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


12. ročník Zemplínskych lekárnických dní ukázal potrebu reformy vzdelávania farmaceutov Bratislava/Humenné 28. 9. 2014 – Včera sa skončil 12. ročník Zemplínskych lekárnických dní - Memoriál ...

authorLekari.sk dateVloženie/úprava Nedeľa, 28.09.2014 categoryZaujímavosti

Bratislava/Humenné 28. 9. 2014 – Včera sa skončil 12. ročník Zemplínskych lekárnických dní - Memoriál doc. RNDr. Jozefa Seginka, PhD., ktorý zorganizovala Miestna lekárnická komora Humenné v Mestskom kultúrnom stredisku v Humennom. Témou dvojdňového stretnutia lekárnikov boli „Vízie farmácie a výzvy pre farmaceutov.“



Slovenskí lekárnici, ktorí sa od piatka do soboty stretli v Humennom na 12. ročníku Zemplínskych lekárnických dní, sa v piatkových prednáškach podrobne venovali možným konfliktom tradičných a nových liečebných postupov. Popoludnie patrilo panelovej diskusii najvýznamnejších osobností farmaceutického vzdelávania. Z panelovej diskusie „Budúcnosť všetkých foriem farmaceutického vzdelávania“ vzišla potreba reformy ďalšieho vzdelávania farmaceutov.



Reforma vzdelávania farmaceutov by sa mala týkať predovšetkým týchto oblastí:

? potreba užšieho kontaktu s praxou

? prehodnotenie existujúcich špecializačných a certifikačných odborov podľa aktuálnych svetových trendov

? harmonizácia špecializačného štúdia farmaceutov na úrovni EÚ

? zmena systému sústavného vzdelávania farmaceutov (odborné semináre, nie spoločenské akcie, eliminácia komerčných vplyvov)

? posilnenie špecializačného štúdia a špecializácia farmaceutov na rôzne konkrétne oblasti

? potreba uplatnenia absolventov farmácie aj v iných sférach farmácie, nie iba v lekárni, keďže odborné farmaceutické činnosti dnes často vykonávajú iné profesie



Na Zemplínskych lekárnických dňoch vystúpili zástupcovia Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave, ktorá bola odborným partnerom podujatia Slovenskej lekárnickej komory, Českej lekárnickej komory, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a i. Piatkový prednáškový deň bol zakončený spoločenským večerom, ktorý zabezpečil priestor aj pre neformálnu diskusiu.



„Našej stavovskej organizácii veľmi záleží na tom, aby sa odbornosť našich mladších kolegov už aj počas univerzitného štúdia skvalitňovala a aby boli lepšie pripravení do praxe. V konečnom dôsledku to prinesie neoceniteľný benefit nielen im samotným, ale aj pacientom, s ktorými sa v lekárni dostanú do kontaktu,“ povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Tibor Czuľba.



„Existujúci model sústavného vzdelávania farmaceutov v praxi nemá ucelenú koncepciu a predstavujú ho ad hoc organizované podujatia – či už komorou ako stavovskou organizáciou, alebo rozličnými komerčnými subjektmi. Potreba reformy je nevyhnutná, skúsenosti z praxe to jednoznačne potvrdzujú, preto sa v budúcnosti jednoznačne budem zasadzovať za schválenie súvislých a obsahovo hodnotných dlhodobých programov sústavného vzdelávania tak, aby slovenskí pacienti mali istotu, že farmaceuti majú vždy aktuálne a správne vedomosti. Verím, že možné zmeny budeme môcť zrealizovať čím skôr,“ dodal 1. viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ.



Zemplínske lekárnické dni sú súčasťou vzdelávacích aktivít, ktoré Slovenská lekárnická komora organizuje priebežne počas celého roka. Sú zároveň aj Memoriálom Doc. RNDr. Jozefa Seginka, PhD., významného rodáka zemplínskeho regiónu, bývalého dekana Farmaceutickej fakulty UK Bratislava, ktorý osobne otváral 1. ročník Zemplínskych lekárnických dní v roku 2003 v Trebišove.

Štítky :

NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Deň narcisov 2024

Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov. Jej 28. ročník sa bude v uliciach našich miest a obcí konať 18. apríla...