lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


11. ročník DŇA BELASÉHO MOTÝĽA – 10. jún 2011 Občianske združenie Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR organizuje 10. júna celonárodný Deň belasého motýľa, deň ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti

Občianske združenie Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR organizuje 10. júna celonárodný Deň belasého motýľa, deň ľudí so svalovou dystrofiou. Už po jedenásty raz sa krídla belasého motýľa rozkmitajú, aby priniesli ľuďom osvetu o ochorení svalová dystrofia. Táto kampaň vyzýva ľudí k spolupatričnosti s tými, ktorí potrebujú pomoc a ktorým prostredníctvom dobrovoľného príspevku pomôžu získať pomôcku, bez ktorej sa nezaobídu a potrebujú ju k svojej existencii.





Belasý motýľ je symbolom ľudí so svalovým ochorením, ktoré sa zhoršuje a spôsobuje stratu sily svalov celého tela. Vedie k imobilite a k životu odkázanému na vozíky či dýchacie prístroje. Neexistuje na neho liek.




Témy, na ktoré chceme tento rok zamerať osvetu počas Dňa belasého motýľa:




- Vzhľadom na fakt, že svalová dystrofia postihuje nielen kostrové svaly, ale aj srdcový sval, dýchacie a prehĺtacie svaly, vyžadujú dystrofici interdisciplinárnu lekársku starostlivosť, ktorá by mala zahŕňať aj pravidelnú rehabilitáciu v domácom prostredí, možnosť kúpeľnej liečby a predpisovanie kvalitných a individuálnym požiadavkám zodpovedajúcich zdravotníckych pomôcok.




- V Nemecku, Francúzsku, severských krajinách je multidisciplinárny prístup zastrešený v rámci špecializovaných NSO centier, ktoré sú lokalizované v univerzitných nemocniciach. Na kontroly do centra chodia dystrofici v pravidelne určených intervaloch, napr. raz za polrok a v priebehu jedného dňa ich vyšetria potrební špecialisti. Okrem neurológa, kardiológ, pneumológ, ortopéd, rehabilitačný lekár, fyzioterapeut, prípadne psychológ a ďalší ako genetik, diétna sestra. Tento prístup môže výrazne skvalitniť život dystrofikom, predchádza rôznym komplikáciám, ktoré mnohokrát končia predčasnou smrťou.




Členov samotného združenia spolu s ďalšími dobrovoľníkmi môžte v tento druhý júnový piatok stretnúť v týchto mestách celého Slovenska:




Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bojnice, Bratislava, Bytča, Dolné Vestenice, Dolný Kubín, Dubnica nad Váhom, Dunajská Streda, Dvorníky, Gelnica, Habovka, Handlová, Hlohovec, Humenné, Komárno, Košice, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Myjava, Námestovo, Nitra, Nováky, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prievidza, Prešov, Púchov, Pusté Sady, Richnava, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Spišská Nová Ves, Stará Turá, Svidník, Šamorín, Topoľčany, Trakovice, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Zlaté Moravce, Zvolen, Žilina atď.




Dobrovoľníci, označení kartičkami s logom Dňa belasého motýľa budú rozdávať informačné letáky o ochorení svalová dystrofia a symbol svalovej dystrofie - belasého motýlika.




Oslovená verejnosť im môže prispieť do označených pokladničiek alebo na účet: 2625341277 / 1100




Prispieť na účet Dňa belasého motýľa môžete aj formou sms správy s textom:
DMS MOTYL na číslo 877. Možnosť prispieť darcovskou smskou trvá do 31. 7. 2011.




Cena darcovskej SMS správy je 1 €. Viac informácií na www.darcovskasms.sk




Verejná zbierka je povolená podľa rozhodnutia MV SR o povolení konania verejnej zbierky č. SVS-OVVS3-2010/027786




Výťažok z verejnej zbierky sa používa na kúpu alebo doplatenie pomôcok pre deti aj dospelých so svalovou dystrofiou, ktoré štát nehradí vôbec alebo iba sčasti. Sú to najmä: zdviháky, elektrické a špeciálne mechanické vozíky, anitidekubitné podložky, oxygenátory, ambuvaky, odsávačky hlienov a iné špecifické pomôcky, ktoré im umožňujú existovať!




V doterajšej histórii sa vyzbieranou sumou takmer 150.000 € pomohli vo vyše 240-tich prípadoch!






Na bratislavskom Námestí Slobody sa 7. júna 2011 sa uskutoční benefičný KONCERT BELASÉHO MOTÝĽA na podporu ľudí so svalovou dystrofiou. Koncert je súčasne mediálnou pozvánkou na Deň belasého motýľa, tiež aj ako poďakovanie a aj podpora všetkým, ktorí sa na tomto dni osvety podieľajú.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...