lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


10. marec Svetový deň obličiek Motto: Starajte sa o svoje obličky – zachráňte svoje srdce <br><br> K celosvetovej zdravotnej kampani Svetový deň ...

authorLekari.sk categoryZaujímavosti
Lekarne.sk


Druhý štvrtok v marci sa viac ako inokedy bude skloňovať pojem obličky. Pod mottom Starajte sa o svoje obličky – zachráňte svoje srdce sa skrýva výzva odborníkov z oblasti nefrológie. V uliciach, ordináciách, čakárňach, prostredníctvom sprievodných odborných a osvetových podujatí budú šíriť posolstvo o význame obličiek pre plnohodnotný život každého jedinca a upozorňovať verejnosť na súvislosť medzi funkciou obličiek a srdca. Vo všetkých krajoch Slovenska sa budú konať semináre podčiarkujúce, že prežívanie nestačí, dôležitá je kvalita života. Vo vybraných dialyzačných strediskách sa bude konať Deň otvorených dverí a verejnosť môže preniknúť do podstaty liečby a získať všetky potrebné informácie najmä o obmedzeniach, ktoré ochorenie obličiek sprevádza, a nevyhnutnej starostlivosti s ňou spojenej.


„Funkcia obličiek je životne dôležitá, keďže uvedený párový orgán zabezpečuje vylučovanie metabolických produktov a telu cudzích látok. Okrem toho regulujú vodu a elektrolyty v organizme, čím zabezpečujú rovnováhu vnútorného prostredia. Nenahraditeľná je aj ich úloha v produkcii hormónov nevyhnutných k tvorbe vitamínu D, erytropoetínu a reguláciu krvného tlaku. Chronické ochorenie obličiek (CKD – Chronic Kidney Disease) a zníženie ich funkcie má vplyv na celý organizmus a zasahuje aj zdanlivo nesúvisiace orgány. Je častou príčinou obávaných srdcovocievnych chorôb, zvyšuje krvný tlak, spôsobuje anémiu, infekcie, ochorenie kostí, zvyšuje hladinu cholesterolu a spôsobuje aj ďalšie zdravotné problémy,“ podčiarkla prof. MUDr. Viera Spustová, DrSc., prezidentka Slovenskej nefrologickej spoločnosti , pôsobiaca v Ústave preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave.


Uvedomenie si vzájomného prepojenia obličiek a srdca je veľmi dôležité, pretože porucha jedného orgánu vytvára podmienky na poškodenie funkcie druhého. „Ak chce mať človek zdravé srdce, musí sa starať predovšetkým o svoje obličky a ich správnu funkciu. Srdcovocievne ochorenia sú celosvetovo najčastejšou príčinou chorobnosti a úmrtnosti, no mnohým prípadom by sa dalo zabrániť, ak by sa ľudia dostatočne starali o svoje obličky. Pacienti s chronickým ochorením obličiek majú 20 až 30-krát vyššie riziko srdcovocievnych ochorení, riziko úmrtia na srdcovocievne ochorenia rastie o 54 % a riziko mozgovej porážky je u nich dokonca až o 73 % vyššie, ako u ľudí so zdravými obličkami. V skutočnosti ohrozuje pacientov s CKD viac infarkt či cievna mozgová príhoda, ako zlyhanie obličiek. Štúdie dokazujú, že dokonca aj mierne zníženie obličkovej funkcie významne zvyšuje riziko srdcovocievnych príhod,“ uviedol doc. MUDr. Martin Demeš, PhD. MPH, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre nefrológiu, FNsP Bratislava – Kramáre.


Štatistika je krutá. Každý desiaty človek má choré obličky. Potešiteľné je, že aj keď sú chronické ochorenia obličiek bežné a nebezpečné, sú zároveň liečiteľné. Treba sa však prísne riadiť pokynmi ošetrujúceho nefrológa.

Samozrejme, ideálne je, ak pravidelnými preventívnymi vyšetreniami predídeme ochoreniu. Stačí raz za dva roky dôsledne absolvovať preventívne prehliadky, pri ktorých sa vyšetrením moču a krvi a odmeraním krvného tlaku dá zistiť funkcia obličiek. V žiadnom prípade by pravidelné kontroly nemali podceňovať pacienti s cukrovkou a vysokým krvným tlakom.



Viola Tóthová

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...