lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Sedem najznámejších mýtov a chybných predstáv o hepatitídach Každoročne umiera na toto smrteľné ochorenie viac ako 500 000 ľudí. Žiaľ, povedomie o súvislostiach medzi ...

Lekari.sk

Každoročne umiera na toto smrteľné ochorenie viac ako 500 000 ľudí.
Žiaľ, povedomie o súvislostiach medzi vírusovou infekciou a rastom zhubného nádoru v pečeni je aj naďalej nízke a mýty a chybné predstavy o chorobe sú stále veľmi rozšírené. Z tohto dôvodu, Bayer HealthCare podporuje každoročne Svetový deň hepatitídy, ktorý od tohto roku pripadá na 28. júl (doposiaľ to bol 19. máj). Svetový deň je organizovaný World Hepatitis Alliance (WHA) s cieľom upozorniť na príznaky a dlhodobé následky hepatitídy a vzdelávať o prevencii a možnostiach liečby. Cieľom aliancie je tiež vyvolať tlak na verejnosť, aby premýšľala o chronickej vírusovej infekcii ako o rizikovom faktore spôsobujúcom rakovinu pečene a zdôrazniť význam očkovania, vyšetrenia a skorého odhalenia.



Viac informácií o Svetovom dni hepatitídy získate na: www.worldhepatitisday.org



Mýtus č.1:

Hepatitída typu B sa prenáša konzumáciou kontaminovanej potravy.

Existuje päť hlavných typov vírusových hepatitíd - A, B, C, D a E. Hepatitídy A a E sú zvyčajne spôsobené požitím kontaminovaných potravín alebo vody. Hepatitídy B, C a D sa šíria infikovanou krvou alebo telesnými tekutinami (napr. sliny, semeno atď) a ak sa neliečia môžu vyústiť v primárny nádor pečene. Preto sa hepatitída B prenáša predovšetkým krvou, alebo napríklad pri nechránenom pohlavnom styku, ale nie prostredníctvom kontaminovaných potravín, či pri jedení toho istého jedla s infikovanou osobou alebo objímaním, bozkávaním, alebo podávaním ruky pacientovi.




Mýtus č.2:

Pacienti, ktorí sú infikovaní hepatitídou, ale nevykazujú žiadne príznaky a majú normálne pečeňové testy, sú zdraví

Aj keď veľa pacientov s chronickou hepatitídou B často nemá spočiatku žiadne príznaky, mali by si byť stále vedomí svojej infekcie a vyhľadať adekvátnu liečbu. Bez pravidelného sledovanie ochorenia, jeden zo štyroch chronických prípadov HBV umrie buď na cirhózu alebo rakovinu pečene. Preto je dôležité, aby bol pravidelne vykonávaný skríning poškodenia pečene a prípadného rastu nádoru a to sonografickým vyšetrením každých šesť mesiacov.



Mýtus č. 3

Na hepatitídu B sa už dnes neumiera

Štatistiky ukazujú, že každý rok zomrie asi jeden milión ľudí na celom svete dôsledkom HBV a viac než 500.000 ľudí zomrie na rakovinu pečene. Pacienti sú často neskoro diagnostikovaní a tak súčasné možnosti liečby nemôžu byť účinné. Veľa ľudí sa totižto cíti zdravo aj s včasným štádiom rakoviny pečene, keď v nich nádor môže rásť, bez toho aby o tom vedeli. Keď sa objavia prvé príznaky, je to častokrát ochorenie v neskorých štádiách.



Mýtus č. 4:

Neexistuje spôsob, ako zabrániť primárnej rakovine pečene.

Vakcína proti hepatitíde B môže pomôcť zabrániť rozvoju zhubného nádoru pečene a tým eliminovať možnosť infekcie pri kontakte s HBV. Vzhľadom k tomu, že viac ako 80 percent zhubných nádorov sú spôsobené tzv. „tichou infekciou“, prevencia infekcie znižuje riziko trpiacich rakovinou pečene.



Mýtus č.5:

Ak už človek príde do kontaktu s hepatitídou B, rakovina pečene bude neodvratnou ďalšou komplikáciou

Pravidelné krvné testy a sonografické vyšetrenia, môžu včas odhaliť prípadné poškodenia pečene a počiatočný nádor. Tým môže byť aj rýchlejšie zahájená liečba a zabráni sa ďalšiemu šíreniu nákazy.





Mýtus č. 6:

Zhubný nádor pečene je spôsobený nadmernou konzumáciou alkoholu.

Pitie alkoholu nevyvoláva automaticky rast zhubného nádoru, ale môže poškodiť pečeň. Pacienti s anamnézou zvýšeného užívania alkoholu a chronickou hepatitídou, majú ale zvýšené riziko vzniku ochorenia pečene, ako je cirhóza (zjazvenie pečene), čo je hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny pečene.



Mýtus č. 7:

Deti narodené matkám s chronickou infekciou HBV budú tiež infikované.

Matky môžu ochrániť svoje novonarodené dieťa od nákazy vírusom HBV ak mu bude
podaný počas prvých dvanástich hodín po narodení imunoglobulín proti hepatitíde B a prvá dávka vakcíny. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, očkovanie "navodzuje ochranné hladiny protilátok u viac ako 95 percent dojčiat, detí a mladistvých." Vírus sa neprenáša dojčením, alebo normálnym spoločenským kontaktom, ako je bozkávanie či objímanie.




Referencie:


See Hepatitis B Foundation. http://www.hepb.org/professionals/hepb_and_liver_cancer.htm

Summary of Product Characteristics last updated on medicines.ie: 22/11/2010 SPC Engerix B 20mcg Prefilled Syringe
See World Hepatitis Alliance. http://www.worldhepatitisalliance.org/Home.aspx

Lin, Steven (2007). „Why we should routinely screen Asian American adults for hepatitis B: a cross-
sectional study of Asians in California“. Hepatology 46 (4): 1034-40.

Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/hepatitis/b/faqb.htm

See Hepatitis B Foundation. http://www.hepb.org/professionals/hepb_and_liver_cancer.htm

See World Health Organization. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/index.html

Štítky :

Prečo vymeniť kávu za matcha čaj?

Ste milovníkom kávy? Ak áno, prečo ju pijete? Dôvodom je častokrát nezameniteľná chuť, dodanie energie či jednoducho zvyk. Káva však nepatrí...