lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Nová sezóna kliešťov klope na dvere Prichádzajúce jarné dni sú priam stvorené na výlety do lesov, prechádzky po lúkach, či relax ...

Lekari.sk


Prichádzajúce jarné dni sú priam stvorené na výlety do lesov, prechádzky po lúkach, či relax
v parkoch. Je to zároveň obdobie, kedy sa v prírode začínajú vyskytovať kliešte – pôvodcovia viacerých nebezpečných chorôb. Už samotné zistenie, že máme prisatého kliešťa, je pre väčšinu z nás nepríjemné. Skutočný problém nastáva vtedy, keď kliešť, ktorý sa nám prichytil na tele, bol infikovaný vírusom kliešťovej encefalitídy. Európske štatistiky uvádzajú, že približne 2 % kliešťov sú nositeľmi tohto závažného ochorenia, avšak reálne údaje o ich premorenosti na Slovensku nie sú známe. Faktom však je, že počet chorých sa u nás z roka na rok zvyšuje. V roku 2011 bol zaznamenaný najvyšší počet prípadov za posledných pätnásť rokov, pričom jeden sa dokonca skončil úmrtím.



Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán, spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza prostredníctvom prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od zvierat, ktoré boli nakazené kliešťovou encefalitídou. Závažnosť ochorenia spočíva najmä v jeho priebehu a možných následkoch. Charakteristický je dvojfázový priebeh, pričom prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa zvyčajne dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhá fáza je omnoho ťažšia, sprevádzajú ju vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, dokonca môže nastať aj smrť. Rekonvalescencia býva zdĺhavá a niektoré následky môžu pretrvávať po zvyšok života.



Na Slovensku bolo minulý rok zaznamenaných 108 prípadov kliešťovej encefalitídy, čo v porovnaní s rokom 2010 predstavuje nárast o 19 %. Prvenstvo vo výskyte ochorenia má Trenčiansky kraj, kde zaevidovali takmer polovicu zo všetkých prípadov. Dôvodom sú najmä klimatické zmeny, ktoré spôsobili, že táto oblasť má ideálne podmienky pre existenciu kliešťov. „Bolo by však mylné myslieť si, že ak človek nežije alebo sa nepohybuje v oblastiach s najvyšším výskytom kliešťovej encefalitídy, nemôže sa ňou nakaziť. To potvrdzuje aj prípad z minulého roka, ktorý bol zaregistrovaný v Prešovskom kraji. Muž vo veku 45 rokov sa nakazil kliešťovou encefalitídou v okolí Levoče, čo je región, ktorý sa vôbec nevyznačuje vysokým výskytom ochorenia. Jeho následkom nanešťastie podľahol. Je potrebné si uvedomiť, že kliešťová encefalitída ohrozuje nás všetkých,“ uviedla MUDr. Jarmila Pertináčová, epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.



Rovnako je dôležité nepodceňovať pohyb v mestách. Pokiaľ to prírodné a klimatické podmienky umožňujú, kliešť prežije aj v mestských parkoch a na sídliskách. Ďalším rizikovým faktorom je cestovanie, a to najmä do susedných krajín ako Česká republika alebo Rakúsko. Obe krajiny zaznamenali výrazný nárast výskytu ochorení za minulý rok, a to aj napriek tomu, že zaočkovanosť v týchto krajinách je mnohonásobne vyššia než na Slovensku.



Špecifický liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje. V prípade, že ochorenie prepukne, lekári zmierňujú a liečia len jednotlivé symptómy, ktoré sa u pacientov môžu líšiť. Náročný priebeh liečby, dĺžka jej trvania a prípadné trvalé následky výrazne ovplyvňujú kvalitu života chorého. Kliešťová encefalitída však patrí medzi preventabilné ochorenia, čo znamená, že jej môžeme predchádzať. Jedinou účinnou formou prevencie je očkovanie, ktoré je bezpečné a spoľahlivé. Očkovacia látka je overená dlhodobou praxou a poskytuje až 99 % účinnosť. Napriek tomu je zaočkovanosť proti kliešťovej encefalitíde na Slovensku veľmi nízka, pohybuje sa v rozpätí 1 až 2 % a v porovnaní s rokom 2010 má klesajúcu tendenciu. „Je správne myslieť na svoje zdravie a spôsoby, ktorými si ho môžeme ochrániť. To, že máme k dispozícii vakcínu proti takému závažnému ochoreniu, akým je kliešťová encefalitída, je pre ľudí nepredstaviteľnou výhodou. Žiaľ, mnohí si to neuvedomia, kým nie je neskoro. Ak sa niekto pýta, či je toto očkovanie naozaj potrebné, mal by túto otázku položiť pacientovi, ktorý sa po niekoľkomesačnej liečbe a rekonvalescencii pokúša zaradiť späť do reálneho života...ak je to vôbec ešte možné,“ vysvetľuje Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., prezident Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny a odborný garant očkovacích centier Avenier a.s.



K zvýšeniu povedomia o kliešťovej encefalitíde prispieva aj webová stránka www.kliest.sk. Záujemcovia na nej nájdu všetky potrebné informácie o ochorení, jeho príznakoch, diagnostike, liečbe i prevencii. Pacientske fórum umožňuje podeliť sa o svoje skúsenosti. Na otázky rád zodpovie odborník v poradni lekára. Počas celého roka bude webstránka pravidelne aktualizovaná a dopĺňaná o zaujímavé novinky.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...