lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: UNB sľubuje efektívnejšiu prevádzku jednotky SARS, vyhlásila tender Bratislava 29. novembra (TASR) – Špeciálna podtlaková jednotka SARS by mala byť prevádzkovaná efektívnejšie. Sľubuje ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 29.11.2017 categoryDenné správy

Bratislava 29. novembra (TASR) – Špeciálna podtlaková jednotka SARS by mala byť prevádzkovaná efektívnejšie. Sľubuje to Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) a Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.Celkové náklady na jej prevádzku presiahli od roku 2014 do 2016 vyše 1,1 milióna eur, hoci od roku 2011 v UNB ošetrili troch pacientov s podozrením na vysoko prenosnú nákazu. Podtlaková jednotka SARS je totiž určená na liečbu ťažkých infekčných a vysoko nákazlivých chorôb, napríklad eboly."Na efektívnejší komplexný servis a údržbu UNB vyhlásila verejné obstarávanie," povedala pre TASR hovorkyňa UNB Eva Kliská. Cena vzíde z tejto súťaže. Prevádzka podtlakovej jednotky je v súčasnosti v utlmenom režime, čiastočná údržba a servis v nevyhnutnom rozsahu zabezpečuje UNB. Opäť ju však plánuje uviesť do plnej prevádzky.Vysoké náklady na prevádzku a pohotovostný režim SARS zväčšujú UNB stratu, konštatoval minulý rok Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Vtedy to potvrdila i samotná UNB, ktorá je najväčšou a najzadlženejšou slovenskou nemocnicou. Hovorila dokonca o "prehodnocovaní otázky skutočnej potreby takéhoto zariadenia"."Zrušenie prevádzky špecializovanej podtlakovej jednotky považujeme za neopodstatnené, slúži totiž na izoláciu a liečbu pacientov s vysoko nákazlivým ochorením, ktoré môže ohroziť verejné zdravie," povedala tento mesiac Kliská."Jej opodstatnenosť je dôležitá aj vzhľadom na čoraz  intenzívnejšiu migráciu obyvateľov v dôsledku otvorených hraníc," doplnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...