lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: UNB dostala darom prístroje nahradzujúce činnosť srdca a pľúc Bratislava 16. apríla (TASR) – Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) dostala darom dva prístroje, ktoré nahrádzajú ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 16.04.2020 categoryDenné správy

Bratislava 16. apríla (TASR) – Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) dostala darom dva prístroje, ktoré nahrádzajú činnosť srdca a pľúc. Používajú sa v prípade akútneho ťažkého zlyhania pľúc, keď umelá pľúcna ventilácia už nepostačuje. Sú určené pre liečbu pacientov v najťažšom stave. Prístroje v hodnote viac ako 140.000 eur darovali najväčšej slovenskej nemocnici spoločnosti Kaufland a Lidl."Vďaka prístrojom sme pripravení aj na veľký objem pacientov s respiračnými problémami," uviedla riaditeľka UNB Renáta Vandriaková, podľa ktorej takúto formu pomoci v nemocnici vítajú. Ako ďalej priblížila, v bratislavskej univerzitnej nemocnici vnímajú, čo sa deje u ich zahraničných kolegov. "Preto čas, ktorý momentálne máme, je pre nás ten najväčší dar. Vieme sa pripraviť, a tak zvládnuť tie náročné dni, ktoré nás ešte len čakajú," povedala.Vandriaková zároveň požiadala Slovákov, aby počas pandémie nového koronavírusu zostali doma, a tak pomohli nielen sebe, ale aj slovenským zdravotníkom.Generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika Matúš Gála doplnil, že na jednej strane by bol rád, keby nebolo potrebné tieto prístroje použiť ani raz. "Zároveň však verím, že ak to bude nevyhnutné, ECMO prístroje pomôžu zdravotníkom zachrániť životy," doplnil.Generálny riaditeľ Kaufland Slovenská republika Paul Pauls zasa povedal, že sa UNB rozhodli podporiť z toho dôvodu, že práve v hlavnom meste hrozí najvyššie riziko rozšírenia nákazy, a zároveň prístroje poslúžia pre širšiu spádovú oblasť.Úspešnosť liečby novými prístrojmi sa blíži k 70 percentám.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...