lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Slovensko si v piatok pripomína Deň tiesňovej linky 155 Bratislava 15. mája (TASR) - Slovensko si v piatok symbolicky pripomína Deň tiesňovej linky 155 ...

authorTASR dateVloženie/úprava Piatok, 15.05.2020 categoryDenné správy

Bratislava 15. mája (TASR) - Slovensko si v piatok symbolicky pripomína Deň tiesňovej linky 155 a prácu jej operátorov, ktorí sedem dní v týždni a 24 hodín denne zachraňujú zdravie a životy. TASR o tom informovala hovorkyňa Alena Krčová z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR.Za rok 2019 prijali operátori linky 155 až 1.499.530 volaní. Toto číslo zahŕňa nielen volania laickej verejnosti, ktorá potrebuje pomoc, ale aj zdravotníckeho personálu a zložiek integrovaného záchranného systému – hasičov a polície. Tiesňová linka 155 manažuje celý systém neodkladnej prednemocničnej zdravotnej starostlivosti. Do ich činnosti navyše v tomto období zasiahla pandémia ochorenia COVID-19, keď bolo potrebné v rekordne krátkom čase zaviesť nové kroky a krízové plány pre celú záchrannú zdravotnú službu.Základnou úlohou však zostáva pomoc pre pacientov, ktorí sú v ohrození zdravia a života. "Je to o to náročnejšie, že operátori nemajú priamy fyzický kontakt s pacientom, spoliehajú sa výlučne na to, čo počujú od volajúcich, ktorí nie vždy dokážu podať relevantné informácie. Sú často hysterickí, agresívni, prípadne ľahko podliehajú panike, čo je pochopiteľné, pretože sa ocitli v situácii, na ktorú sa nedá pripraviť. Operátori preto musia byť nielen zdravotnícki profesionáli, ale aj psychológovia," uviedla Krčová. V najvážnejších prípadoch operátor telefonicky inštruuje volajúceho, ako poskytnúť prvú pomoc, prípadne oživovať. "Zvykneme hovoriť, že spolupracujúci volajúci je rukami a očami operátora tiesňovej linky 155," uzavrela Krčová.Operátori tiesňovej linky 155 tvoria spoločne so záchranármi v teréne jeden tím, ktorého cieľom je efektívna a rýchla pomoc pacientom. Vyťaženosť záchrannej zdravotnej služby každoročne stúpa, čo dokazujú štatistické dáta za rok 2019. Vo väčšine ukazovateľov je evidentný nárast. Pri už spomínanom počte volaní za rok 2019 ide v porovnaní s rokom 2018 o zvýšenie až o 74.516 volaní. Vzrástol aj počet takzvaných primárnych zásahov. Ide o zásahy záchranárov v teréne, na ktoré ich vysielajú operátori linky 155. V porovnaní s rokom 2018, keď zaznamenali 571.508 zásahov, evidujú nárast primárnych zásahov v roku 2019 až na 607.335.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...