lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Peľová sezóna ambrózie prechádza druhým vrcholom najmä na západe Banská Bystrica 14. septembra (TASR) - Peľová sezóna ambrózie v súčasnosti prechádza svojím druhým vrcholom ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 14.09.2023 categoryDenné správy

Banská Bystrica 14. septembra (TASR) - Peľová sezóna ambrózie v súčasnosti prechádza svojím druhým vrcholom najmä v teplých oblastiach západného Slovenska. Peľ tráv a paliny sa bude vyskytovať v ovzduší v nízkych denných koncentráciách až do jesene. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
Dodala, že peľ pŕhľavy dosiahne v ovzduší vyššie denné koncentrácie najmä na strednom a severnom Slovensku. "Predpokladáme, že denné hladiny peľu ambrózie dosiahnu druhý vrchol aj v oblasti stredného, severného a východného Slovenska," objasnila. Súvislé žlté porasty inváznej zlatobyle z čeľade astrovitých, ktoré lemujú železničné trate, cesty i neudržiavané plochy, prispievajú svojím peľom k zvýšeniu záťaže alergikov. Spresnila, že teplo a zrážková činnosť ovplyvňujú denné hladiny peľu a plesní v ovzduší. "Ochladenie a silné búrky spôsobujú výrazné regionálne rozdiely v denných koncentráciách peľu v ovzduší," priblížila.
V uplynulom týždni dominovali v ovzduší na území Slovenska peľ ambrózie spolu s peľom pŕhľavy. Lafférsová poznamenala, že peľ paliny a tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len nízke až veľmi nízke denné koncentrácie. Peľ ambrózie v ovzduší dosahoval veľmi vysoké denné koncentrácie najmä na západe Slovenska. Podľa jej slov najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zachytili v Bratislave, v Trnave a v Nitre. Peľ pŕhľavy dosiahol najvyššie denné hladiny v Bratislave, v Košiciach, v Žiline a v Banskej Bystrici. "V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, chmeľu, astrovitých a mrlíka," potvrdila.


tan nik

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...