Zdravie: Na futbalových štadiónoch pribudnú ďalšie defibrilátory Bratislava 11. apríla (TASR) – Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa rozhodol umiestniť ďalšie tri defibrilátory ...

authorTASR dateVloženie/úprava Štvrtok, 11.04.2019 categoryDenné správy

Bratislava 11. apríla (TASR) – Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa rozhodol umiestniť ďalšie tri defibrilátory na štadiónoch druholigových klubov v Lipanoch, Prešove a Dubnici nad Váhom. Tri nové prístroje, určené pre laické aj odborné poskytovanie prvej pomoci, si prevezmú zástupcovia SFZ 15. apríla v priestoroch spoločnosti Falck. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Falck Katarína Načiniaková.SFZ rozširuje svoju sieť AED prístrojov v rámci projektu integrovaného prístupu k ochrane, bezpečnosti a službám počas organizácie futbalových zápasov. Súčasťou tohto projektu je aj preškolenie odborníkmi, ako tieto nové zdravotnícke zariadenia správne používať. Podľa bezpečnostného manažéra SFZ Petra Franceho sa srdcové infarkty u mladých športovcov, ale aj u divákoch na futbalových stretnutiach, začínajú objavovať čoraz častejšie. "Viaceré zdravotné incidenty počas futbalových stretnutí ukázali, že je nesmierne dôležité, aby sme disponovali potrebnou technikou a mali na úrovni vyškolený personál, ktorý vie, čo má v krízovej situácii robiť," vysvetlil France. Najčastejšou príčinou náhlej smrti u dospelých je až v 80 percentách prípadov zlyhanie srdca. Šanca na prežitie u tých, ktorých postihlo zastavenie srdca, sa skracuje o sedem až desať percent s každou minútou, ktorá uplynie bez zásahu privolanej pomoci. Na Slovensku podľa oficiálnych štatistík takto zomrie až 5000 ľudí ročne.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.