lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Na Slovensku chýbajú psychiatri, štát to plánuje riešiť Bratislava 13. januára (TASR) - Slovensko má nedostatok psychiatrov. Na jedného lekára pripadá v zdravotníckych zariadeniach ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 13.01.2018 categoryDenné správy

Bratislava 13. januára (TASR) - Slovensko má nedostatok psychiatrov. Na jedného lekára pripadá v zdravotníckych zariadeniach viac ako 15 postelí, čo je podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR veľa. Ich nedostatok je v niektorých častiach krajiny alarmujúci, píše sa v Národnom programe duševného zdravia, ktorého aktualizáciu schválila tento týždeň vláda SR.MZ chce situáciu riešiť. Na liečbe ľahších duševných porúch by sa mohli spolupodieľať aj všeobecní lekári a psychológovia, predpokladá rezort. "Psychiatri v ambulanciách by tak mohli byť menej zaťažení," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Spolupráca so všeobecnými lekármi pre deti a dorast by navyše podľa MZ umožnila včasnú liečbu schizofrénie. Do programov podpory a prevencie duševného zdravia rezort odporúča zapojiť aj úrady verejného zdravotníctva.Potrebný počet lekárov by na Slovensku mohol byť do desiatich rokov. Štát plánuje posúdiť súčasný stav ľudských zdrojov a vypracovať normatívy optimálneho počtu zdravotníkov v jednotlivých odboroch.Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že zaťaženosť psychiatrických ambulancií spôsobuje aj ich nerovnomerné rozmiestnenie. "Sieť špecializovanej ambulantnej starostlivosti treba navýšiť, dôležité je tiež, rozdistribuovať ju rovnomernejšie," uvádza sa v materiáli.Počet hospitalizácií na psychiatrických oddeleniach v nemocniciach posledné roky stúpa. Predvlani išlo o viac ako 40.000 hospitalizácií, ide o najaktuálnejšie čísla. V psychiatrických ambulanciách vyšetrili v roku 2016 takmer 400.000 ľudí s duševnou poruchou.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...