lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: Michalovská nemocnica dostala pre novorodencov desať monitorov dychu Michalovce 7. februára (TASR) - Novorodenecké oddelenie michalovskej nemocnice dostalo v stredu desať monitorov dychu ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 07.02.2018 categoryDenné správy

Michalovce 7. februára (TASR) - Novorodenecké oddelenie michalovskej nemocnice dostalo v stredu desať monitorov dychu od Nadácie Križovatka, ktorá chce takto pomôcť predchádzať syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Za spoločnosť Svet zdravia, ktorá nemocnicu v Michalovciach prevádzkuje, o tom informovala Jana Fedáková.Podľa riaditeľa nemocnice Mariána Haviernika tieto prístroje im pomáhajú kontrolovať dýchanie najmä predčasne narodených detí, detí so zdravotnými problémami či malou pôrodnou hmotnosťou. "Ak nastane náhla zástava dýchania, prístroje na to upozornia svetelným a zvukovým signálom, vďaka čomu dokážeme skôr odhaliť problém," vysvetlil.Nadácia Križovatka sa snaží monitormi BabySense vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Podľa jej riaditeľky Táni Tomasch sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS. "Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia, žiaľ, až po smrti dieťaťa," podotkla s tým, že tá spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa. "Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu - infekčné choroby, horúčky či zvracanie - a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS," priblížila Tomasch.Michalovská nemocnica s Nadáciou Križovatka spolupracuje podľa Fedákovej už od roku 2011, kedy od nej dostala do daru prvé monitory. "Tie mamičkám už niekoľko rokov aj požičiava na domáce použitie," spomenula s tým, že doteraz ich zapožičali spolu 379.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...