lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


Zdravie: ANS: Stratifikáciu neodmietame, žiadame však štúdie dosahu opatrení Bratislava 3. apríla (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) neodmieta projekt stratifikácie nemocníc, žiada však ...

authorTASR dateVloženie/úprava Streda, 03.04.2019 categoryDenné správy

Bratislava 3. apríla (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) neodmieta projekt stratifikácie nemocníc, žiada však jeho doplnenie o dosahové štúdie a analýzu pripravenosti zdravotníckych zariadení na zmenu. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda ANS Marián Petko."Chceme sa k stratifikácii postaviť zodpovedne, preto otvárame v tejto téme otázky. Napríklad, či nemocnice, ktoré budú prijímať nových pacientov, sú na to pripravené personálne, technicky i materiálne, či napríklad v pôrodniciach majú dostatok pôrodníckych boxov," uviedol Petko. Odporučil taktiež dopracovať stratifikáciu trauma centier. "Dnes sa stáva, že keď sa stane nehoda medzi mestom s veľkou a mestom s malou nemocnicou, záchranka odvezie pacientov do malej, ktorá je bližšie, tam však nie sú vybavení, aby poskytli adekvátnu starostlivosť takémuto pacientovi," upozornil.Bez dotiahnutia týchto riešení je podľa Petka projekt stratifikácie tak ako v minulosti, aj teraz odsúdený na neúspech. Zároveň odmietol víziu Inštitútu finančnej politiky, ktorý vyhlásil, že stratifikácia umožní šetriť zdroje. "Stratifikácia nemôže byť o ušetrení, to je omyl. Musíme mať najskôr peniaze na udržanie súčasného stavu a ďalšie pri zmene tisícok akútnych lôžok na lôžka chronické," povedal, argumentujúc skúsenosťami pri zavádzaní stratifikácie vo Francúzsku či Nemecku.Plán stratifikácie slovenských nemocníc predstavila v utorok (2. 4.) na zdravotníckom výbore parlamentu ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Priniesť by mal zefektívnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti a špecializáciu výkonov či rozšírenie služieb pre konkrétne nemocnice. Projekt stratifikácie definuje dostupnosť nemocníc na lokálnej, regionálnej a národnej úrovni a tiež na úrovni kompetenčných centier.Pacient by mal byť tiež lepšie informovaný o tom, kam má so svojím zdravotným problémom ísť. MZ SR pripravuje v tejto súvislosti webovú stránku, ktorá by občanom mala pomôcť lepšie sa zorientovať. Prostredníctvom vyhovujúcejšej dostupnosti by sa urgentná zdravotná starostlivosť mala zlepšiť o tri percentá. "Čiže 91 percent z nás bude mať vždy garantovanú autom dostupnú nemocnicu dostupnú nemocnicu, kde bude urgentný príjem, chirurgia, interné oddelenie, oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny," informovala ministerka.Parlamentný výbor má o projekte stratifikácie rokovať na budúci týždeň.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...