lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ŽILINA: Poslanci zastupiteľstva ŽSK schválili predaj troch bývalých polikliník Žilina 18. februára (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) dnes schválili predaj troch ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Žilina 18. februára (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) dnes schválili predaj troch z deviatich budov bývalých polikliník v Liptovskom Mikuláši, Turčianskych Tepliciach a Martine - Priekope. Samosprávny kraj by mal predajom získať 1,158 milióna eur.V budovách dnes ŽSK podľa jeho predsedu Juraja Blanára neposkytuje zdravotnú starostlivosť. „Poskytujú ju jednotliví lekári, ktorí majú individuálne zmluvy so zdravotnými poisťovňami. To znamená, že ŽSK je dnes v budovách bývalých polikliník len prenajímateľom pre súkromných podnikateľov v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. K tomuto kroku sme pristúpili, lebo dnes tam už nemáme žiadneho lekára, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť a bol by v zamestnaneckom pomere ŽSK,“ povedal Blanár.Proti predaju budov hlasoval poslanec zastupiteľstva ŽSK Pavel Pavlásek. „Je to v podstate rozpredávanie majetku. Predaj majetku za polovičnú cenu je z môjho pohľadu vždy nevýhodný a vysoko podozrivý. Ďalší argument bol, že budovy polikliník si neodkupujú lekári, ale iní majitelia. Celé sa to vyvíja tak, že je to vysoko špekulatívne a podozrivé. Z tohto dôvodu nemôžem ako poslanec, ktorý je zodpovedný za majetok kraja, hlasovať za rozpredávanie majetku za polovičné ceny,“ uviedol Pavlásek. Kúpnu cenu okolo 50 percent stanovil ŽSK podľa Blanára v rámci osobitného zreteľa, čo mu umožňuje zákon o majetku samosprávnych krajov. „Hľadali sme model prijateľný pre lekárov – poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v týchto budovách. Uvedomujeme si, že dnes zrejme nemajú toľko finančných prostriedkov, aby nám mohli zaplatiť kompletne sumu zo znaleckých posudkov. Zohľadnili sme aj naše investície do polikliník. Do zmluvy sme uložili budúcim majiteľom, že budú musieť 40 percent zo znaleckého posudku preinvestovať v období 10 rokov na rozvoj polikliniky,“ podotkol predseda ŽSK.Pripomenul, že od roku 2003, kedy dostal samosprávny kraj polikliniky do majetku, investoval do nich takmer 1,7 milióna eur. „Urobili sme nevyhnutné opatrenia a len pre porovnanie, z nájmu sme ročne získali okolo 200.000 eur. V rámci prenájmov sme nemohli dávať lekárom komerčné nájomné, pretože sme sa snažili, aby ostali pod jednou strechou a poskytovali zdravotnú starostlivosť pacientom tak, aby nemuseli chodiť po celom meste. A zároveň sme nemali dostatok peňazí na to, aby sme mohli adekvátne zrekonštruovať tieto nehnuteľnosti,“ dodal Blanár.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...