lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Znamienka netreba podceňovať, dnes ich skontrolujú dermatológovia Bratislava 15. mája (TASR) - Rakovina kože sa považuje za jednu z najťažších foriem rakoviny. Najúčinnejšou ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 15. mája (TASR) - Rakovina kože sa považuje za jednu z najťažších foriem rakoviny. Najúčinnejšou formou prevencie je sledovanie a vyšetrovanie zmien na koži, prípadne odstránenie podozrivých materských znamienok. Pri príležitosti Európskeho dňa melanómu aj tento rok dnes desiatky dermatológov kontrolujú znamienka. Zoznam tých, ktorí sa zapojili, možno nájsť na webovej stránke Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti www.sdvs.sk. Akcia sa na Slovensku koná po desiatykrát.Melanóm je najagresívnejšou formou rakoviny kože. Za príčiny vzniku rakoviny kože sa pokladá nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom, opaľovanie v soláriách, vplyv elektromagnetického či rádioaktívneho žiarenia, ale aj nezdravý životný štýl. Najviac ohrození sú ľudia so svetlou pokožkou, tí, čo majú výskyt melanómu v rodine, či veľké množstvo znamienok na koži.Nezanedbateľnú súčasť prevencie tvorí samovyšetrenie. "Hľadajte akúkoľvek zmenu na koži. Rakovina kože nebolí, no je o to zákernejšia. Dôležité je prehliadnuť si dôkladne pred zrkadlom tvár, nevynechať uši, pomocou fénu prezrieť aj pokožku hlavy," povedal primár Kliniky plastickej chirurgie Avelane Daniel Mládek.V prípade nálezu znamienka, ktoré mení svoju veľkosť, je priehľadné, viacfarebné či čierne, treba ihneď navštíviť lekára. Varovným znamením je aj to, ak znamienka zmenia farbu, povrch, hrúbku, svrbia, bolia či krvácajú. Problematické sú tiež rany, ktoré sa nezahoja v priebehu troch týždňov.Medzi najčastejšie sa vyskytujúce zhubné druhy kožných nádorov patria bazalióm, spinocelulárny karcinóm a malígny melanóm. Rakovina kože pritom neobchádza ani najmenších. Včasná diagnostika spolu s liečbou umožňujú znižovať riziko a počet úmrtí na toto ochorenie.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...