lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Zdravotnícki odborári naznačili ministrovi nátlakové akcie Bratislava 25. mája (TASR) - Zdravotnícki odborári dnes na rokovaní tripartity ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 25. mája (TASR) - Zdravotnícki odborári dnes na rokovaní tripartity ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) tlmočili rastúcu nespokojnosť zamestnancov v zdravotníctve. Ich predseda Anton Szalay pre TASR povedal, že mu naznačili aj ráznejšie konanie. "Nevieme vylúčiť ani to, že príde k ráznejším nátlakovým akciám." Ich formu zatiaľ nevedel konkretizovať, chcú sa ešte dohodnúť. Odborári dnes požiadali o okamžité riešenie akútneho nedostatku finančných prostriedkov a dofinancovanie rezortu. Zdravotnícki zamestnanci sú podľa Szalaya nespokojní, pretože im opatrenia vlády zvýšili mesačné náklady a platy sa im prepadli napr. vďaka zvýšenej DPH, cenám potravín či energiám.Szalay povedal, že šéf slovenského zdravotníctva poukázal iba na ochotu diskutovať. "My sme požiadali, aby tlmočil vláde nespokojnosť v rezorte a hlavne ministerstvu financií." Finančný výpadok je spôsobený zníženými platbami štátu za svojich poistencov v objeme cca 126 miliónov eur, pripomenul šéf odborárov s tým, že deficit pociťujú nielen poskytovatelia, ale aj poistenci.Odborári si tiež pýtali informácie o stave vyjednávaní pri zmluvách s poskytovateľmi od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) od 1. júla. Szalay uviedol, že sa v tejto veci predpokladá 10 až 15- percentný pokles lôžkovej skladby, čo znamená zatvorenie niektorých oddelení a pracovísk, teda redukciu. Šéf VšZP podľa Szalaya uviedol, že by nemalo prísť k zníženiu zmluvných objemov, ale môže dôjsť k prepúšťaniu zamestnancov. Zostalo by už na manažmentoch nemocníc, ako by to riešili. Tripartita sa zaoberala aj pripravovaným zákonom o liekoch. Odborári trvajú na tom, aby lekári naďalej predpisovali lieky, nie molekuly. Otázka totiž podľa Szalaya znie, kto bude zodpovedný za prípadné negatívne následky.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...