lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Zdravotníci žiadajú poslancov, aby stopli ich kriminalizáciu Bratislava 13. mája (TASR) - Organizácie združujúce zdravotníckych pracovníkov sa dnes listom obrátili na poslancov ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 13. mája (TASR) - Organizácie združujúce zdravotníckych pracovníkov sa dnes listom obrátili na poslancov NR SR, ktorí budú na nadchádzajúcej parlamentnej schôdzi rokovať o legislatívnych zmenách, ktoré vraj kriminalizujú zdravotníkov. Tí preto apelujú na zákonodarcov, aby hlasovali proti prijatiu legislatívy, ktorá má hrubým spôsobom zasahovať do základného práva zdravotníckych pracovníkov na výkon povolania."Prekvapuje nás, že návrhy zákonov, ktoré takýmto zásadným spôsobom zasahujú nielen do výkonu povolania zdravotníckych pracovníkov, ale v konečnom dôsledku aj na dostupnosť zdravotnej starostlivosti občanom, sú predkladané bez akejkoľvek diskusie s tými, ktorých sa návrh najviac dotýka, so zdravotníckymi pracovníkmi a zástupcami pacientov," píše sa v liste poslancom. Zdravotníci avizovali, že na utorkové (14. 5.) rokovanie prídu osobne, pričom sa chcú každého poslanca pýtať na dôvody hlasovania.Organizácie združujúce zdravotníckych pracovníkov sa chceli pre návrh novely Trestného zákona a pozmeňovací návrh k nej od Jozefa Valockého (Smer-SD) stretnúť aj s premiérom Robertom Ficom a predstaviteľmi parlamentných politických strán. Ak by podľa tohto návrhu lekári počas núdzového stavu neprišli do práce, nezostali by bez trestu. Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti tvrdia opak.Na podporu slovenských lekárov, sestier a ostatných zdravotníkov sa postavili viaceré zahraničné organizácie. Najväčšia organizácia združujúca lekárskych odborárov v Európe Európska federácia lekárov - zamestnancov (FEMS) napísala slovenským predstaviteľom, že je súčasnou situáciou znepokojená, hovorí o nútenej práci a žiada spomínané legislatívne návrhy zastaviť. Na zákaz nútenej práce poukázali aj ostatné organizácie, ktoré sa postavili na stranu zdravotníkov, ako Portugalská lekárska asociácia, Rumunský federatívny odborový zväz lekárov, Európska asociácia nemocničných lekárov či bulharská alebo talianska lekárska asociácia.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...