lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Výskyt respiračných ochorení v BBSK počas tohto týždňa stúpol Banská Bystrica 28. mája (TASR) – Mierne zvýšeným nárastom chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) ...

authorTASR dateVloženie/úprava Nedeľa, 28.05.2017 categoryDenné správy

Banská Bystrica 28. mája (TASR) – Mierne zvýšeným nárastom chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) sa vyznačoval aktuálny týždeň v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Podľa slov hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej sa tak stalo napriek tomu, že epidemiológovia už vzostup týchto ochorení neočakávali.„Oproti 20. kalendárnemu týždňu počet ARO vzrástol o necelé tri percentá. Našťastie sa z nich vyvinul nižší počet prípadov chrípky či jej podobných ochorení (CHPO) ako v uplynulom týždni,“ konkretizovala hovorkyňa s tým, že lekári v tomto regióne neevidovali ani žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia či iné vážne ochorenia, ktoré monitorujú v rámci celkovej hygienicko–epidemiologickej situácie.Najvyšší počet chorých na ARO je podľa Tolnayovej v okrese Revúca, kde evidujú lekári 422 prípadov. Nasledujú okresy Lučenec (386), Rimavská Sobota (361) a Zvolen (316). „Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Poltár, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO medzi žiakmi základných škôl a ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Najmenej prípadov na ARO aj CHPO sa tentoraz vyskytuje medzi seniormi a adolescentmi,“ dodala Tolnayová.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...