lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: VšZP sľubuje viac operácií cez projekty za 10 miliónov eur Bratislava 8. septembra (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začína realizovať rozvojové projekty za 10 ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 8. septembra (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začína realizovať rozvojové projekty za 10 miliónov eur. Tie by mali pomôcť najmä kardiopacientom, zvýšiť počet operácií bedrového a kolenného kĺbu a skrátiť čakacie lehoty na mamografické vyšetrenia. "VšZP k 30. júnu 2011 hospodári s vyrovnaným rozpočtom. Dostala sa do štádia, keď môže svojim poistencom ponúknuť aj rozvojové projekty," vyhlásil generálny riaditeľ poisťovne Marián Faktor na dnešnej tlačovej besede. Tvrdí, že zmluvy s poskytovateľmi, ktorí od poisťovne dostanú finančné prostriedky, sú vo finálnom štádiu a projekty sa spúšťajú v týchto dňoch. Na čakacích zoznamoch na plánované zákroky poisťovňa momentálne eviduje asi 7000 poistencov. V rámci projektu Kardio sa poisťovňa chystá zvýšiť počet plánovaných zákrokov o takmer 35 percent. To by sa malo dotknúť 700 poistencov. Prostriedky poisťovňa rozdelí medzi všetky srdcovo-cievne ústavy na Slovensku. Vlani VšZP poskytla zdravotnú starostlivosť v kardioústavoch viac ako 10.000 pacientom. "Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou smrti mužov a žien na Slovensku. Na tieto ochorenia VšZP vynakladá najviac finančných prostriedkov," vysvetlil Faktor, prečo sa rozhodli investovať do tohto druhu ochorení.Poisťovňa sľubuje zvýšiť takisto počet výmen bedrového a kolenného kĺbu o 40 percent. Dočkať by sa ich malo o 2500 pacientov viac ako doteraz. V roku 2010 VšZP uhradila 6000 zákrokov tohto druhu. "Degeneratívnymi ochoreniami kĺbov trpí 12 percent populácie. Vo veku nad 60 rokov má degeneratívne chyby na kĺboch 70 percent populácie," zdôraznil generálny riaditeľ poisťovne. "Uvedený projekt umožní zásadné skrátenie čakacej doby pre pacientov, ktorí trpia týmito ochoreniami," podčiarkol riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Kamil Koleják. Riaditeľ upozornil tiež na to, že vyšší počet implantátov, ktoré poskytnú pacientom, môže pomôcť vyjednať nižšiu cenu u dodávateľov. Viac operácií bedrového a kolenného kĺbu sa bude realizovať v 20 pracoviskách po celom Slovensku. Investícia VšZP by mala zmeniť situáciu aj mamografickým pacientkam. V dvoch pracoviskách v každom slovenskom kraji, ktoré od poisťovne dostanú finančné prostriedky, by pacientky na vyšetrenie mali čakať maximálne 15 dní. Schopnosť dodržať túto lehotu je podľa Faktora zakotvená v zmluve s vybranými poskytovateľmi a počas projektu sa jej dodržiavanie bude kontrolovať. Vybrané pracoviská museli splniť tiež tri kritériá – najlepšie technické vybavenie, dostatok erudovaných zamestnancov a 3000 vyšetrení ročne. V súčasnosti sa čakacie lehoty na vyšetrenie mamografom pohybujú okolo troch až štyroch mesiacov. Na preventívne mamografické vyšetrenie má nárok žena od 40 do 65 rokov raz za dva roky.

Štítky :

Dolinková: MZ zatiaľ eviduje 47 úspešných žiadateľov o príspevok na ambulanciu

Bratislava 9. mája (TASR) - O finančný príspevok z plánu obnovy na vznik novej ambulancie ...