lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: V ovzduší naďalej dominuje peľ obilnín a lipnicovitých tráv Banská Bystrica 29. júna (TASR) - V súvislosti s vývojom počasia a vplyvom zrážkovej činnosti došlo v uplynulých dňoch ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 29. júna (TASR) - V súvislosti s vývojom počasia a vplyvom zrážkovej činnosti došlo v uplynulých dňoch k lokálnym výkyvom či k poklesu koncentrácií všetkých peľových alergénov v ovzduší na väčšine územia Slovenska. Podľa hlásení monitorovacích staníc Peľovej informačnej služby (PIS) v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Trnave a Nitre, je stále najvýznamnejším alergénom peľ tráv z čeľade lipnicovitých a obilnín. Koncentrácie málo alergizujúceho peľu pŕhľavy sa držali skoro na rovnakej úrovni ako v uplynulých dvoch týždňoch. "Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých sme namerali v Bratislave a Banskej Bystrici. V Banskej Bystrici sme 22. júna namerali 118 peľových zŕn na meter kubický vzduchu a v Bratislave 25. júna 101 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Na ostatnom území dosahoval peľ tráv stredné až nižšie hladiny. Okrem peľu tráv, obilovín, dokvitajúcej repky a bazy sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ gaštanu a lipy. Z bylín to bol peľ pŕhľavovitých, štiavu, skorocelu a mrlíkov," skonštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku. Ako ďalej dodala, vplyvom vysokej vzdušnej vlhkosti sa udržali veľmi vysoké koncentrácie spór húb – plesní v ovzduší. Dominovali spóry rodu Cladospórium a Alternária, pribudli však aj spóry ďalších druhov. Prognózy hovoria, že vplyvom poklesu nočných teplôt denné koncentrácie peľu ostanú aj tento týždeň skôr v stredných hladinách s výrazným lokálnym kolísaním počas daždivých dní. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých a obilnín ostáva stále ešte dominantným alergénom. Dlhodobejšie sa budú zvyšovať najmä koncentrácie peľu pŕhľavy. Nepríjemnou správou pre alergikov je, že na vzniku alergických ťažkostí sa bude tiež podieľať peľ skorocelu, mrlíka, štiavu a lipy. Odborníci dlhodobo predpokladajú výskyt veľmi vysokých koncentrácií spór húb (plesní) v ovzduší na celom území Slovenska. TASR dnes informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...