lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE:V nemocnici Milosrdných bratov budú vedieť lepšie hodnotiť funkcie srdce Bratislava 26. mája (TASR) - V bratislavskej univerzitnej nemocnici s poliklinikou Milosrdných bratov budú vedieť ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 26. mája (TASR) - V bratislavskej univerzitnej nemocnici s poliklinikou Milosrdných bratov budú vedieť vďaka novému prístroju presnejšie hodnotiť funkcie myokardu a odlíšiť srdcové príčiny dušnosti od iných príčin. Nemocnica získala plne digitalizovaný celotelový ultrazvukový prístroj najvyššej triedy s farebným Dopplerovským mapovaním vďaka finančnému daru Rudolfa Csomora s manželkou."Videl som, čo všetko sa už v oblasti investícií a prístupu k pacientom v nemocnici Milosrdných bratov urobilo. Zdravotníctvo má málo peňazí, tak som sa ho snažil trošku podporiť," uviedol Rudolf Csomor, profesiou poľnohospodár. "Tak ako v zdravotníctve, ani v poľnohospodárstve sa nedá nájsť skratka, ktorá by viedla k cieľu, vždy rozhoduje poctivý prístup. Pán Csomor mohol investovať svoje peniaze aj do iných zariadení, ale myslím si, že pokiaľ ide o jeho dar pre nemocnicu, motivovala ho aj dôvera tých, ktorí pracujú v tejto nemocnici, že jeho prostriedky budú zodpovedne využité," skonštatoval jej riaditeľ Michal Tinák.Pri onkologických pacientoch bude vďaka prístroju spoľahlivo možné zistiť poškodenie myokardu napríklad cytostatickou liečbou v iniciálnej fáze, túto liečbu včas ukončiť a zabrániť tým ďalšiemu poškodeniu. Ďalšou výhodou prístroja je možnosť uchovávať výsledky vyšetrení na digitálnom nosiči a porovnať nálezy pacienta s predošlými vyšetreniami. Výhodou lepších technických parametrov je aj možnosť zvýšiť počet vykonaných vyšetrení, čo povedie k skráteniu čakacích dôb na vyšetrenia.Prístroj budú využívať traja lekári v kardiologickej ambulancii. Podľa slov ekonomickej námestníčky nemocnice Ingrid Slezákovej, prístroj je unikátny tým, že umožňuje vyšetrenia prostredníctvom zapojenia troch sond, okrem kardiologických vyšetrení je ním možné robiť aj ultrasonografické vyšetrenia brucha, v prípade potreby ho môže využívať aj interné či chirurgické oddelenie. Tento prístroj dnes na Slovensku majú k dispozícii najmä špecializované kardiologické ústavy a ambulancie.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...