lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Symbolickú šnúru života dnes v Bratislave vytvorilo 56 tehotných žien Bratislava 26. júna (TASR) - Symbolickú šnúru života dnes v exteriéroch jedného z bratislavských obchodných ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 26. júna (TASR) - Symbolickú šnúru života dnes v exteriéroch jedného z bratislavských obchodných centier vytvorilo 56 tehotných žien. Spoločne stvárnili paralelu k pupočnej šnúre a poukázali tak na jej dôležitosť pri liečbe nebezpečných ochorení. TASR dnes o druhom ročníku podujatia informovala projektová manažérka Lenka Kapustová z PR agentúry Dynamic Relations 2000. "Pupočná šnúra a placenta obsahujú vzácne krvotvorné kmeňové bunky, ktoré sa dajú zmraziť a v budúcnosti použiť na liečbu mnohých závažných ochorení. Pupočníkovú krv odobratú pri pôrode možno uskladniť vo verejnej alebo privátnej banke pupočníkovej krvi," uviedla Kapustová.Odber uskutočnený bezplatne poputuje do verejného registra pre pacientov, ktorí budú potrebovať transplantáciu krvotvorných buniek od cudzej osoby. "Za poplatok umiestnia krvotvorné kmeňové bunky do privátnej banky a budú uschované pre potreby vlastného dieťatka," uviedla projektová manažérka. Súčasťou podujatia Šnúra života bola aj gynekologická a psychologická poradňa s gynekológom a pôrodníkom Miroslavom Smolíkom a psychologičkou Katarínou Jandovou. Prednášku o význame krvi v pupočnej šnúre viedla odborníčka na túto tému Diana Višňovská. "Okrem šnúry života, ktorá spája matky s nenarodeným dieťaťom, sa do symbolickej hry zapojili aj budúci otcovia skákaním na fitloptách," podotkla Kapustová s tým, že si tak priblížili rolu matiek, ktoré na loptách zvyknú cvičiť. Kým pre deti boli pripravené tvorivé dielne, matky sa mohli zapojiť do tomboly, ktorej hlavnou cenou bol odber pupočníkovej krvi v hodnote jedného eura. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou občianskeho združenia Eurocord-Slovakia, ktoré prevádzkuje Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...