lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Reexport liekov má podľa lekárnikov na pacienta negatívny dosah Žilina 22. októbra (TASR) - Mnoho slovenských pacientov je neliečených alebo sú liečení neúčinnými náhradami, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Sobota, 22.10.2016 categoryDenné správy

Žilina 22. októbra (TASR) - Mnoho slovenských pacientov je neliečených alebo sú liečení neúčinnými náhradami, pretože na trhu je nedostatok liekov. Pri príležitosti 17. Lekárnického kongresu, ktorý sa konal dnes v Žiline, to povedal predseda predstavenstva Unipharma - 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť Tomislav Jurik.Za hranice putovalo vlani podľa údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) 1216 liekov vo viac ako 1,7 milióna balení. Za prvé dva kvartály tohto roku to bolo 700 liekov vo viac ako 1,2 milióna balení. Vývoz ďalších státisícov sa zakázal. Nie každý zámer vyviesť liek však mohol byť ŠÚKL nahlásený."Nadobudlo to už charakter pandémie. Slovenským pacientom tie vyvezené lieky chýbajú. Spôsobuje to legislatíva Európskej únie, ktorá umožňuje voľný pohyb tovaru a rozdielne ceny liekov na Slovensku a v iných štátoch Európskej únie. Vieme, že máme jedny z najnižších cien liekov, preto sú lacné slovenské lieky výhodným artiklom na vývoz do zahraničia, paradoxne do bohatých krajín. Sme radi, že Národná rada SR tento týždeň schválila novelu zákona o liekoch, ktorá výrazným spôsobom umožní zabezpečenie dostatku liekov na slovenskom trhu tým, že reguluje reexport," uviedol.Podľa generálnej tajomníčky Farmaceutickej skupiny Európskej únie (PGEU) Jurate Švarcaite je nedostatok liekov otázka, ktorej sa treba venovať nielen na Slovensku, ale aj v ďalších členských štátoch. "Výsledky nášho prieskumu preukázali, že každý lekárnik strávi 6,5 hodiny týždenne tým, že rieši problém nedostatku liekov. Tento čas by mohli farmaceuti využiť užitočnejšie, napríklad poskytovaním poradenstva alebo lekárnickej starostlivosti pacientom," upozornila s tým, že riešenie problému treba prenechať na politikov, ale povinnosťou PGEU je tlačiť ich k jeho hľadaniu."Často som v pozícii pacienta, pretože pre nich ako detský lekár zháňam očkovacie látky. Potrebujem ich niekoľko desiatok kusov, no za dva mesiace ich zoženiem možno desať. To je tá realita. Je to výsledok legislatívy, akú tu máme," vyjadril sa viceprezident Asociácie súkromných lekárov SR Mário Moro. Jeho slová potvrdila aj majiteľka lekárne v Dolnom Kubíne Alena Chytilová, podľa ktorej je reexport hlavným problémom slovenských lekárnikov. "Niektoré lieky nevieme pre pacienta zohnať aj dva týždne, on ich má pritom užívať denne. Sú to život ohrozujúce stavy," skonštatovala.

Štítky :

B. Bystrica: Rooseveltova nemocnica otvorila Vakcinačné centrum proti vírusu HPV

Banská Bystrica 11. apríla (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici otvorila vo štvrtok prvé ...