lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Peľ vo vzduchu vystriedali spóry plesní Banská Bystrica 1. novembra (TASR) - Peľová informačná služba (PIS) už oficiálne ukončila peľové spravodajstvo, ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 1. novembra (TASR) - Peľová informačná služba (PIS) už oficiálne ukončila peľové spravodajstvo, niektoré monitorovacie stanice ešte stále sledujú výskyt alergénov. Ako TASR informovala vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Janka Lafférsová, v týchto dňoch sú vo vzduchu predovšetkým veľmi vysoké koncentrácie spór húb a plesní.Koordinátorom Peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku je oddelenie biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Ich monitorovacie stanice zachytili v týchto dňoch predovšetkým spóry húb rodov Cladospórium, Epicoccum a Alternária, ktoré sa v ovzduší budú vyskytovať až do výraznejších mrazov. Okrem nich sa vo vzduchu vyskytuje len alergologicky nevýznamné množstvo peľových alergénov. "Spóry húb sa tvoria v obrovských množstvách a slúžia na rozmnožovanie. Výtrusy húb majú výbornú vznášanlivosť, a teda aj schopnosť presúvať sa ovzduším na veľké vzdialenosti a pretrvávať v ovzduší dlhý čas. Huby pôsobia na človeka viacerými spôsobmi. Účinky môžu byť iritatívne, toxické, alergické aj infekčné. Vzhľadom na ľahkú respirabilitu spór sa väčšina účinkov prejavuje na dýchacích cestách. Respiračná alergia na huby postihuje 20 až 30 percent ľudí s atopickým ekzémom a približne šesť percent celej populácie. Alergické ochorenia spôsobené antigénmi húb sú alergická astma a nádcha," konštatovala Lafférsová. S respiračnou alergiou sa spája asi 80 druhov húb a druh alergie závisí od veľkosti spór. Typickú respiračnú alergiu vyvolávajú spóry väčšie ako 5 až 6 nanometrov, oneskorený typ precitlivelosti zas spóry menšie ako 5 nanometrov. Bežné koncentrácie Cladospórií sú okolo 400 na kubický meter, počas extrémnych dní dosahujú počty aj okolo 10.000/m3 vzduchu. "Spóry 100 až 1000-násobne prevyšujú počty peľových zŕn. Hub, ak majú dostatok vlhkosti, sú schopné rásť na hocijakom organickom materiáli. Alternária a Cladospórium sa vyskytujú - s výnimkou oblasti večného mrazu, na celom svete," dodala vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici.V nasledujúcich dňoch až do mrazov na celom území Slovenska sa peľ v ovzduší bude vyskytovať už len ojedinele. Naďalej sa však budú na väčšine územia vyskytovať ešte pomerne vysoké koncentrácie spór húb a plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium. "Končíme peľové správy roku 2012. Monitorovacie stanice budú podľa možností pokračovať v monitorovaní, pokiaľ to poveternostné podmienky dovolia a údaje na stránke budeme naďalej aktualizovať. S peľovým spravodajstvom v textovej forme budeme pokračovať až na jar 2013," dodala Lafférsová.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...