ZDRAVIE:Osvetu o rakovine hrubého čreva a konečníka bude šíriť nafukovacie črevo Bratislava 31. marca (TASR) - Rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorá ročne postihuje asi 3500 ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. marca (TASR) - Rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorá ročne postihuje asi 3500 pacientov, súvisí s trávením a so stravovaním. Odborníci tvrdia, že spôsob výživy má na vzniku a rozvoji nádorového ochorenia podiel od 30 do 80 percent, podľa lokalizácie, typu a charakteru nádoru. Štatistiky hovoria, že ak sa zachytí včas, dá sa vyliečiť 95 percent postihnutých. Na súvis medzi týmto typom rakoviny a stravou preto poukáže aj osvetová kampaň občianskeho združenia Europacolon Slovensko, ktorá zavíta do miest severného a stredného Slovenska.Kampaň odštartuje dnes v Banskej Bystrici. Ľudia tak budú môcť pred jedným z miestnych supermarketov nájsť veľkú nafukovaciu maketu hrubého čreva. "Vyškolení zdravotníci a odborné sestry pre výživu poradia ľuďom, ako sa brániť proti jednej z najrozšírenejších foriem rakoviny u nás, ako sa správne stravovať, čo urobiť pre seba a svojich blízkych, aby nikdy nemuseli prekročiť brány onkologických ústavov," uviedol jeden zo zakladateľov Europacolon-u Slovensko Patrik Herman.Prvé dve zastávky nafukovacieho čreva sa uskutočňujú pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, ktorý už v roku 2009 stál pri štarte kampane ako europoslanec.Následne sa osvetová kampaň od 7. apríla do 9. apríla presunie do Zvolena a Martina (14.-16.4). Od 21. do 23. apríla bude možné odborníkov na výživu nájsť v Ružomberku a od 28. do 30. apríla v Liptovskom Mikuláši.

Štítky :

Prečo je srvátkový proteín viac než len doplnok výživy

Ak ste niekedy po tréningu siahli po proteínovom nápoji, možno ste sa zamysleli, čo vlastne ten biely prášok vo fľaši obsahuje. Väčšina športovcov vie, že srvátkový proteín podporuje rast svalov, no len málo z nich rozumie tomu, prečo a ako funguje. Srvátka je jedinečný biologický materiál výsledok zložitých biochemických procesov, ktoré premenia obyčajné mlieko na vysoko efektívny zdroj aminokyselín.