lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Na návštevu lekára - špecialistu opäť bude treba výmenný lístok Bratislava 31. marca (TASR) - Výmenné lístky od všeobecných lekárov k špecialistom sa od apríla ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 31. marca (TASR) - Výmenné lístky od všeobecných lekárov k špecialistom sa od apríla obnovia. Do platnosti vstúpi novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá hovorí o opätovnom zavedení odporúčaní od všeobecného lekára s niekoľkými výnimkami. Výmenný lístok nebude potrebný k očnému lekárovi, psychiatrovi, gynekológovi, kožnému lekárovi a stomatológovi.Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) zavedenie výmenných lístkov podporuje. Ako tvrdí, všeobecný lekár musí mať komplexnú informáciu o pacientovi. Exminister zdravotníctva, poslanec Ivan Uhliarik (KDH) a poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) označili znovuzavedenie tejto povinnosti za šikanu.Ambulantní lekári, naopak, považujú výmenný lístok za dôležitý regulačný prvok v systéme zdravotnej starostlivosti. "Postup pacienta systémom zdravotnej starostlivosti musí byť riadený všeobecným lekárom, aby pacient zbytočne nestrácal čas navštevovaním viacerých špecialistov. Pacient, ktorý nie je na návštevu u špecialistu správne pripravený, zbytočne preťažuje špecialistu a predražuje celú diagnostiku a liečbu. Ale najmä stráca drahocenný čas a veľmi často nie je vôbec liečený," poukázala Asociácia súkromných lekárov SR.Výmenné lístky sa zrušili v apríli 2011, obnoviť sa majú presne po dvoch rokoch. Povinnosť priniesť na vyšetrenie u špecialistu výmenný lístok stanovila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá platila od začiatku roka 2008. Výnimkou bola iba návšteva gynekológa a zubára, ktorá sa neskôr rozšírila aj na psychiatrov a očných lekárov. Ak nemal pacient odporúčanie od praktického lekára, odborný lekár ho nemusel vyšetriť. Výnimkou boli len akútne stavy ohrozujúce život.

Štítky :

SLeK upozorňuje na zmeny pri limitoch pre inkontinenčné pomôcky (2)

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) upozorňuje pacientov na zmeny finančných limitov ...