lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Myómy maternice priviedli ročne do nemocnice 6.000 Sloveniek Bratislava 24. apríla (TASR) - Silné menštruačné krvácanie a bolesti, málokrvnosť a v niektorých prípadoch aj problémy ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 24. apríla (TASR) - Silné menštruačné krvácanie a bolesti, málokrvnosť a v niektorých prípadoch aj problémy s otehotnením patria k príznakom, ktoré môžu znamenať prítomnosť myómu maternice. Ide o nezhubný nádor, ktorý vyrastá zo svaloviny maternice a jeho výskyt u žien sa s vekom zvyšuje. Zvýšené riziko vzniku myómov maternice majú obézne ženy, ženy, ktoré nerodili, staršie ako 40 rokov, ženy s výskytom myómov v rodine, s artériovou hypertenziou alebo černošky.Podľa gynekologičky Zuzany Vaclavovej sa dá vo všeobecnosti povedať, že myómy maternice sa vyskytujú u viac ako 30 percent žien vo veku 40 až 60 rokov. Presná príčina tohto ochorenia, známeho aj ako leiomyóm či fibromyóm, nie je známa. "Myómy maternice vznikajú pravdepodobne na základe interakcie viacerých faktorov, a to genetickej predispozície, ženských pohlavných hormónov a rastových hormónov. Vznikajú v reprodukčnom veku, majú tendenciu rásť počas gravidity a zmenšovať sa po menopauze," vysvetlila.Zdravotné ťažkosti spôsobené myómami závisia od ich veľkosti, lokalizácie a počtu. Niektoré nemusia žene spôsobovať ťažkosti, iné naopak spôsobujú príznaky, ako napríklad silné a bolestivé menštruácie s následným vznikom anémie, urgentné močenie, bolesti chrbta alebo v podbrušku a v troch percentách prípadov sú príčinou neplodnosti alebo opakovaných potratov. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo v období rokov 2008 až 2010 na Slovensku každoročne vyše 6.600 žien hospitalizovaných pre myómy.Schválenou medikamentóznou, predoperačnou liečbou symptomatických myómov maternice boli doteraz tzv. agonisty gonádoliberínu. Ich užívanie sprevádzajú časté nežiaduce účinky spôsobené znížením koncentrácie ženských hormónov estrogénov. Na liečbu príznakov myómov maternice sa v praxi používa aj hormonálna antikoncepcia. Vo februári 2012 bol v Európskej únii zaregistrovaný nový liek na predoperačnú liečbu stredne ťažkých a ťažkých príznakov myómov maternice u žien v reprodukčnom veku.TASR informovala Anna Salvová zo spoločnosti Kharisma.

Štítky :

Lipozomálny vitamín C - Vyšší účinok a nižšie náklady a jednoduché podávanie

Vitamín C spolupracuje pri vyše 300 reakciách v tele. Veľa vedeckých a lekárskych prác potvrdilo početné priaznivé účinky vitamínu C na naše telo – uveďme aspoň niekoľko najdôležitejších: