lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Lekárnici vyzývajú MZ SR pre vakcíny na zmenu legislatívy Bratislava 19. januára (TASR) – Slovenská lekárnická komora (SLeK) vyzýva pre problémy s vakcínami ministerstvo ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 19. januára (TASR) – Slovenská lekárnická komora (SLeK) vyzýva pre problémy s vakcínami ministerstvo zdravotníctva na zmenu legislatívy. Komora vníma zmenu spôsobu nakupovania a manipulácie s vakcínami, ktoré majú po novom nakupovať lekári, ako nesystémový a neštandardný krok, ktoré rezort presadil v novom zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Po necelých dvoch mesiacoch jeho účinnosti tak podľa SLeK hrozí, že na Slovensku bude v tomto roku zastavené očkovanie proti chrípke.SLeK preto vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby čo najskôr novelizovalo v mnohých paragrafoch "zmätočné a nesystémové" zákony o liekoch, ako aj o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Upozorňuje, že Slovensko potrebuje takú zdravotnícku legislatívu, ktorá bude reflektovať realitu a názory ľudí z praxe. "A ktorá bude zároveň slúžiť ľuďom, a nie finančným skupinám," napísala komora v stanovisku.Podľa člena prezídia SLeK Štefana Krchňáka sa v prípade chrípky výroba očkovacej látky plánuje pre jednotlivé krajiny naraz, a potom sa vyrába len jedna šarža, takže ak slovenskí lekári nebudú ochotní naplánovať a zaplatiť očkovacie látky na budúcu sezónu, očkovanie proti chrípke neprebehne. "A nezachráni to ani teoretický centrálny nákup štátom. Koľko stálo posledné zošrotovanie vakcíny proti prasacej chrípke, ktorú kúpil štát? A to ešte nehovorím o protichrípkových vakcínach, ktoré takto preexspirujú v lekárňach. Kto ich zaplatí?," pýta sa.Lekárnici poukazujú, že tento problém má jednoduché logistické aj ekonomické riešenie. "Očkovacie látky sú špecifickým liekom, pri ktorých podstatnú časť marže pre lekárne zhltnú vysoké náklady na elektrickú energiu, potrebnú na chladenie a na špeciálnu chladiacu techniku so sledovaním aktuálnej teploty. Z pohľadu logistiky by stačilo zaviazať lekárne, aby očkovacie látky dodávali v chladiacich prepravných obaloch presne podľa požiadaviek lekára a proti vystavenému receptu do ambulancie tak, aby bol dodržaný chladový reťazec. Spôsob úhrady by sa pritom nemenil," zhrnul Krchňák.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...