lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Lekári pripravujú nátlak na poisťovne, chcú si pozastaviť povolenia Bratislava 13. marca (TASR) - Krízová situácia v zdravotníctve, keď lekári koncom minulého roka neprišli ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Bratislava 13. marca (TASR) - Krízová situácia v zdravotníctve, keď lekári koncom minulého roka neprišli do práce pre hromadné výpovede, sa môže čoskoro zopakovať. Bratislavská regionálna komora Slovenskej lekárskej komory (SLK) rozposlala dnes ráno viacerým lekárom návrh splnomocnenia, ktoré by viedlo k dočasnému pozastaveniu ich povolenia na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Kedy a na ako dlho, z neho nie je jasné. Bez potrebných povolení by tak poskytovatelia, v tomto prípade pravdepodobne najmä ambulantní lekári, nemohli ošetrovať pacientov. "Ako poskytovateľ zdravotnej starostlivosti splnomocňujem týmto SLK na všetky potrebné úkony súvisiace s dočasným pozastavením vyššie špecifikovaného povolenia, a to najmä aby v mojom mene podala na príslušnom orgáne žiadosť o dočasné pozastavenie vyššie špecifikovaného povolenia v termíne a na čas podľa rozhodnutia SLK," píše sa v návrhu splnomocnenia, ktoré má TASR k dispozícii.Tieto plné moci majú umožniť SLK "dôraznejší" tón na rokovaniach so zdravotnými poisťovňami. Prezident SLK Milan Dragula pre TASR tento krok odôvodnil tým, že sú potrebné peniaze na zvyšovanie platov. Od apríla majú na základe nového zákona rásť platy zdravotných sestier. Ako poznamenal, ak peniaze neprídu, ambulancie alebo nemocnice "zahynú tak či tak". Na otázku, či rozposlané splnomocnenia znamenajú, že lekári neprídu do práce, reagoval s tým, že to sa uvidí. Závisieť to má od vývoja rokovaní so zdravotnými poisťovňami.Lekári dlhodobo upozorňujú na chýbajúce dofinancovanie platov zdravotníkov, tie majú rásť lekárom aj zdravotným sestrám. Najbližšie od apríla sestrám. Pre chýbajúce peniaze sa SLK snaží zabrániť účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Lekári tvrdia, že návrh zákona je protiústavný, a preto koncom februára požiadali Generálnu prokuratúru SR o podanie návrhu na Ústavný súd SR. Má sa vraj preto pozastaviť jeho účinnosť až dovtedy, kým sa nenájde dostatok finančných prostriedkov.

Štítky :

Radíme: Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko demencie či depresie

Bánovce nad Bebravou 11. marca (TASR) - Neliečená strata sluchu u seniorov zvyšuje riziko rozvoja ...