lekari.sk je mediálne zdravotníctvo a informácie si tu nájde lekár, lekáreň, psychológ, farmaceut, očná optika, medik, zdravotná sestra, nemocnica ... ale i pacient.


ZDRAVIE: Koniec roka je v banskobystrickom kraji takmer bez chrípky Banská Bystrica 28. decembra (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení, ako aj chrípky a chrípke ...

authorTASR dateVloženie/úprava Pondelok, 30.11.-0001 categoryDenné správy

Banská Bystrica 28. decembra (TASR) - Výskyt akútnych respiračných ochorení, ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení v Banskobystrickom kraji naďalej klesá. Ako TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, trend týchto ochorení takmer navlas kopíruje rovnaké obdobie vlaňajška.V poslednom tohtoročnom kalendárnom týždni evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnych číslach len 1795 chorých na akútne respiračné ochorenia. Po prepočte je to chorobnosť takmer 670 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov. "Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 140 prípadoch, čo je chorobnosť 52 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet respiračných ochorení je v okrese Lučenec, kde evidujú 409 prípadov. Nasleduje Rimavská Sobota a Žarnovica. Najmenej chorých zaevidovali lekári v okrese Krupina. Chrípka a jej podobné ochorenia majú najvyšší výskyt v okresoch Banská Bystrica, Lučenec a Žarnovica," informovala Tolnayová.Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín, zápalmi stredného ucha a tiež zápalmi pľúc. Najviac komplikácií evidujú lekári medzi seniormi a medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Tento pomerne nízky počet ochorení môže skresľovať skutočný výskyt chorôb vzhľadom na to, že si ľudia v čase sviatkov namiesto práceneschopnosti berú radšej dovolenky. Podľa monitoringu epidemiológov lekári v regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia.

Štítky :

Radíme: Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Bratislava 24. apríla (TASR) - Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. ...